23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapHírzónaVilághírű agykutató nevét veszi fel a Science Building

Világhírű agykutató nevét veszi fel a Science Building

Szentágothai János Kossuth-díjas agykutató nevét veszi fel ma a Pécsi Tudományegyetem közelmúltban felépült természettudományi kutatóközpontja.

Az egyetem vezetése az 1994-ben elhunyt tudós családjának hozzájárulásával korábban döntött arról, hogy a létesítményt a pécsi orvoskar jogelődje, a Pécsi Orvostudományi Egyetem egykori anatómiatanáráról, anatómiaiintézet-vezetőjéről nevezi el, két nappal a volt akadémikus születésének 100. évfordulója előtt.

Azért Szentágothai Jánosra esett a választás, mert a tudós a pécsi egyetemen alapozta meg az agyműködéssel kapcsolatos és számára világhírnevet hozó sikereit. Személye a tudományos eredményeinek hasznosítása, oktatói és iskolateremtő munkája okán nemcsak a PTE orvosi, hanem természettudományi és művészeti karához is közel áll.

Az egyetem mintegy hétmilliárd forintból építtette fel új kutatóközpontját, amellyel a természettudományi, orvostudományi, műszaki oktatás és kutatás számos területének fejlesztését célozta meg. A projekt révén olyan laboratóriumok, kutatóműhelyek jöttek létre, amelyek felszereltségüket tekintve az európai élvonalba tartoznak, és néhány szakmát tekintve egyedülállóak Magyarországon.

A névadó ünnepséghez több kísérőrendezvény kapcsolódik, köztük a ma induló Teleki Előadássorozat, amelynek nyitóelőadását a neves amerikai közgazdász, John Lipsky tartja.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő