Hirdetés

A magyarok legintelligensebb két százalékát tömörítő Mensa HungarIQa Egyesület pécsi csoportja olyan, mint egy nagy család. Rendszeres találkozókon vesznek részt, izgalmas programokat szerveznek, segítenek egymásnak, amiben kell. Ezt mi is megtapasztaltuk egyik rendszervényükön, miközben Molnár Zsófiával, a helyi vezetővel beszélgettünk.

Egy esős vasárnap délelőtthöz képest nagy volt a nyüzsgés a Zsolnay Negyed Látványmanufaktúrájánál. Egy kisebb csoport várakozott a bejáratnál, kerámiafestésre készültek. Ebben persze még nincs semmi különös, a csoport tagjai viszont annál inkább kivételesek voltak – az intelligenciájukat tekintve mindenképpen, hiszen szinte mindannyian a Mensa HungarIQa tagjai, azé az egyesületé, amely a magyarok legintelligensebb két százalékát tömöríti.

Bármilyen sztereotípiák is élnek a Mensa tagjaival kapcsolatban a társadalomban, azok pillanatok alatt mind megdőlnek egy személyes találkozó alkalmával. A pár órás elfoglaltság alatt mi is egy laza, nyitott és humoros csapatot ismertünk meg.

– Ezúttal egy kerámia-élményfestést szerveztünk a tagoknak és hozzátartozóiknak – mesélte Molnár Zsófia, a pécsi csoport elnöke. Hozzátette, sok programot szerveznek, de nem mindegyik nyitott a családtagok számára. A festésre viszont olyan nagy volt az érdeklődés, hogy meghívták őket is.

Decemberben kerámia-élményfestésre hívták a pécsi csoport tagjait és hozzátartozóit

A pécsi csoport egyébként havonta rendez találkozót, általában egy érdekes előadással összekötve. Van, hogy a tagok saját témájukat ismertetik, máskor vendégelőadók mutatják be szakterületüket. Izgalmas biológiai és kémiai kutatások is szóba kerültek már, de a repülés, hamarosan pedig a búvárkodás rejtelmeiről is mesél egy tag. A pécsi Mensa-csoport vendégül látta már többek között Uhrik Teodórát, a Pécsi Balett ügyvezetőjét, Dr. Szemelyácz János addiktológust és Dr. Kemenesi Gábor virológust. Tavasszal pedig Farkas Roland tűzoltó őrnagy látogatott el hozzájuk. A férfi részt vett a februári, törökországi földrengések utáni mentési munkálatokban, és az ott szerzett tapasztalatait osztotta meg a tagokkal. Ahogy Molnár Zsófia visszaemlékezett, ez egy igazán megrendítő, ugyanakkor tanulságos beszámoló volt.

A Mensa HungarIQa és a pécsi csoport népszerűsítése érdekében mindenki számára nyitott programokat is szerveznek, rendszeresen vesznek részt baranyai fesztiválokon. Idén a Fishing on Orfűn, az Ördögkatlan Fesztiválon és a pécsi Sétatér Fesztiválon is megmutatták magukat. A magyar egyesület fennállásának 30. évfordulója alkalmából pedig Pécsen is szerveztek IQ-napot. Az érdeklődők ezeken az eseményeken próbatesztet írhatnak, fejtörőket oldhatnak meg, előadásokat hallgathatnak, és beszélgethetnek a tagokkal az intelligenciáról és a szervezetről.

A pécsi csoport az idei Fishing on Orfűn is részt vett. Forrás: Facebook

– Jelenleg 135-en vagyunk a pécsi csoportban – mondta a helyi vezető. – Nemcsak pécsieket tudhatunk a sorainkban, egész Baranyából, sőt még Somogy és Tolna vármegyéből is érkeznek tagok, mivel utóbbi két vármegyében nincsen helyi csoport. A hangulat családias, mindenki ismer mindenkit, és szükség esetén segítjük egymást. Sokat kommunikálunk e-mailen, a közösségi médiában és persze a találkozókon.

A tagok az élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek. Sokan informatikával foglalkoznak, de van az országos egyesületben grafikus, patkolókovács, buszsofőr, orvos és repülőgéppilóta – csak hogy pár példát említsünk.

Zsófia elmondása szerint igazi halmozó, sok mindent tanult, és sok területen dolgozott. Eddig összesen 10 szakmai vizsgát tett le, megszerezte többek között a kisgyermeknevelői képzettséget, de foglalkozik lőfegyverekkel is, jelenleg pedig pénzügyi tanulmányokat folytat. A kíváncsiság hajtja az újabb kihívások felé, és ahogy mondta, ez általában jellemző a Mensa-tagokra: nyitottak és érdeklődők a világ dolgai iránt.

– Az RTL Klubon még 2003-ban csináltak egy tévés IQ-tesztet Vágó István és Marsi Anikó vezetésével – idézte fel Zsófia. – Akkor hallottam először az IQ-tesztről, és megcsináltam én is a felnőttekkel együtt. Már akkor magasabb eredményt értem el, majd később újra és újra kitöltöttem, hogy lássam, milyen szinten vagyok. A Mensa IQ-tesztjére akkor még nem tudtam jelentkezni, mert nem voltam 18 éves, de a bakancslistámon előkelő helyet foglalt el.

Molnár Zsófia, a pécsi csoport vezetője

Végül aztán összeszedte bátorságát, és elment a Mensa hivatalos tesztjére. Elmondása szerint nagyon ideges volt, az eredményt tartalmazó e-mailt eleinte nem is merte megnyitni. Aztán persze kiderült, hogy elsőre sikerült neki, és felvették az egyesületbe. Mindez szinte hónapra pontosan hat évvel ezelőtt történt.

– Hat éve, novemberben lettem tag, és januárban választások voltak az egyesületen belül, mert lemondott az akkori helyi programfelelős és tagintegrátor – folytatta a történetet. – Tudni kell, hogy a csoport működéséhez szükséges, hogy ezeket a tisztségeket betöltsék. Úgyhogy igazából két lehetőség volt: vagy elvállalom a feladatot, vagy megszűnik a csoport. Így lettem a belépésem után három hónappal programfelelős, két éve pedig a helyi vezető vagyok. Szeretem csinálni, a Mensa olyan nekem, mint a második családom.

Az interneten mindenféle IQ-tesztek keringenek, de ezek közül szinte egyik sem valós. A Mensa HungarIQa honlapján azonban bárkinek lehetősége van ingyenesen kitölteni egy egyedülálló, adaptív próbatesztet, amely, bár viszonylag pontos és gyors mérést tesz lehetővé, nem teljesen tökéletes.

Igazi, nemzetközileg is elfogadott, hivatalos eredményt a Mensa IQ-tesztje ad, amelyre online lehet jelentkezni. A teszt a logikus gondolkodás képességét, rugalmasságát méri. Nem igényel előképzettséget, egyedüli feltétel, hogy a jelentkező idősebb legyen 18 évesnél. Pécsen néhány havonta szerveznek tesztírást, Budapesten ennél gyakrabban. Ahogy Molnár Zsófia mondta, aki megírja a tesztet, jó eséllyel teljesíteni is tudja a Mensa-tagság egyik legfontosabb feltételét, ami nem más, mint egy olyan eredmény elérése, amelyre csak az emberek 2 százaléka képes.

Hirdetés