Hirdetés

Egyre fokozódik az izgalom az egyetemre igyekvő középiskolások között: már nem kell sokat várni, hogy kiderüljön, elegendő volt-e a tudásuk a bejutáshoz. Azonban addig is vannak még fontos teendők, sőt, ha nem sikerül a felvételi, még utána is van esély.

Az érettségik lezárultak, minden diák számot adott a tudásáról, így most már nincs más teendő, mint várni – és izgulni –, vajon ez elég lesz-e az egyetemi bejutáshoz. Könnyű azért nem lesz, hiszen például csak a Pécsi Tudományegyetemre több mint 13 ezer (egészen pontosan 13.346) fiatal akar bejutni. Különösen népszerű a közgazdaság-tudományi kar, ide csaknem 20 százalékkal többen pályáznak, mint tavaly, de jóval magasabb az érdeklődés a művészeti és a műszaki-informatikai fakultásra is.

Július 24-én minden eldől: aznap lesz a ponthatárhúzás, estére már mindenki örülhet – vagy éppen szomorkodhat. Pécsett a Széchenyi téren a már jól ismert Pont Ott Party keretében gyűlhetnek össze a leendő gólyák, és közösen izgulhatnak.

Addig azonban még teendőjük is lehet: elvileg július 10-éig lehetett az időközben megszerzett dokumentumokat, pluszpontot érő bizonyítványokat feltölteni az e-felvételi rendszerébe. Mivel azonban még júniusban technikai hiba miatt nem volt elérhető egy ideig a rendszer, ezért a határidőt meghosszabbították, így július 12-e a végső dátum.

Ugyancsak eddig lehet módosítani a felvételi sorrenden. Ezt azonban érdemes megfontolni, hiszen csak egyszer van rá mód, később már hiába gondolja meg magát a diák, nem lehet „visszacsinálni”. Azt pedig tudni kell: a tanulót arra a szakra veszik fel, amelynél a saját maga által megadott sorrendben elsőként eléri a ponthatárt – azaz nem lehet azt mondani: „én választanék egy másikat, ahol szintén elértem a bejutási szintet”.

Ha pedig valakit sehová nem vettek fel, akkor sem kell kétségbe esni, ugyanis a legtöbb egyetem augusztusban még hirdet pótfelvételit, ami még egy esélyt kínálhat.

(Képeink a korábbi pécsi Pont Ott Partykon készültek.)

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. You really make it seem really easy with your presentation however I
    find this topic to be actually something which I feel I would by no means
    understand. It sort of feels too complex and extremely huge for me.

    I’m looking ahead in your subsequent publish,
    I will try to get the cling of it! Lista escape roomów

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét