5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátEgyütt pózol a három „rokon" madárka

Együtt pózol a három „rokon” madárka

Kismadarakat mutatott be az MME Baranya megyei csoportja Facebook-oldalán. Ráadásul mindhárman a „begyfajok” közé tartoznak. És hogy mi a jellemzőjük? A cikkben ez is kiderül.

Különleges pillanatot kaptak lencsevégre, amelyet nemrég posztolt az MME baranyai csoportja. Ahogy kiemelt képünkön is látható, egyszerre „álltak sorba” egy fotó erejéig az erdei szürkebegy, a vörösbegy, és a kékbegy.

A kékbegy a nádasainkban viszonylag gyakorinak mondható, rejtőzködő életet élő költőmadarunk – írta az MME Baranya Megyei Csoportja. Kedveli a csatornapartokat, halastavakat, bányatavakat. Rovarokkal, pókokkal, férgekkel táplálkozik, melyeket főleg a talajon kap el, néha azonban röptében is vadászik. Vonuló, a telet Afrikában tölti – jellemezte a fajtát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Kékbegy

A vörösbegy elterjedt madárfaj, gyakran találkozhatunk vele bokros, dombvidéki környezetben. Parkokban, arborétumokban, kertekben, patakpartokon, erdőkben évente kétszer költ. Vonuló, a nálunk telelő példányok jelentős része Európa északabbi részeiről érkezik hozzánk. Az etetőknél is gyakori a megjelenése – ismerteti az MME.

Vörösbegy

Az erdei szürkebegy ritka fészkelő hazánkban, az itt fogott példányok javarészt csak átvonulnak az országon – írták az MME baranyai csoportjában. Az MME jellemzése szerint hazánkban először a múlt század első felében jelent meg költőfajként, azóta egyes országrészekben már gyakori fészkelőnek számít.

Erdei szürkebegy

Fotók: MME Baranya Megyei Csoportja és Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő