24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálElektromos biciklikkel hódít Pécs

Elektromos biciklikkel hódít Pécs

Másfél év múlva elektromos bringák nyergébe pattanhat Pécsen bárki, miután az önkormányzat elindította az elektromos közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kialakítását. 100 helyen lehet majd dokkolni. 

A közel 180 millió forintos, teljes egészében fejlesztési forrásokból megvalósuló projekt keretében a Zsolnay-negyed és az egyetem Ifjúság úti kampusza között meglévő kerékpárúton is tekerhetünk az új drótszamarakkal.

Girán János, Pécs alpolgármestere közölte: a városvezetés komolyan gondolja a Zöld Főváros titulus elnyerését, ennek érdekében számos környezettudatos intézkedést és fejlesztést hajtott végre, elég csak a buszcsereprogramra, a fásítási és növényültetési akciókra, a szennyvíztisztító telep 5 milliárdos fejlesztésére, a napelempark létrehozására, a nulla emissziós autók ingyenes parkolására gondolni.

A legújabb projekt során a TOP-források felhasználásával hoznak létre elektromos közösségi kerékpárkölcsönző állomásokat. A bringás rendszer a város területén sűrűn létrehozott gyűjtőállomásokból és az azokon elhelyezett, nyilvánosan kölcsönvehető kerékpárokból áll.

közbringa2
Először hetven e-bringát használhatunk

A kerékpárokat előzetes regisztráció és azonosítás után lehet majd felvenni a gyűjtőhelyekről, és azokat bármelyik tetszőleges állomáson le lehet adni. A közbringarendszerek előnye, hogy a biciklik több helyen is kölcsönvehetőek, a rendszer automatizált, nem igényel személyzetet.

A tervek szerint hét gyűjtőállomást alakítanak ki 107 dokkolóhellyel a Zsolnay-negyed és az orvosi kar-természettudományi kar közötti egyetemi kerékpárút nyomvonalán: az egykori 400 ágyas klinikánál, a Barbakánnál, a Széchenyi téren, a Hal téren, a Búza téren, a 48-as téren, valamint a Zsolnay-negyedben. Összesen 70 PEDELEC típusú elektromos kerékpárt állítanak forgalomba.

Girán János hozzátette, hogy a pécsi közbringarendszer kiépítésének mostani, első ütemét – amely 2018 februárjában zárul – több is követi a tervek szerint. Igény esetén akár 100 gyűjtőállomást is építhetnek (több száz dokkolóhellyel) későbbiekben, ám ezt befolyásolhatja a jelenleg is futó kerékpárhálózat-fejlesztés, a várhatóan megnövekedő bicajosok száma, valamint a lakossági igények és elvárások is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő