Elektromos vagy kézi fogkefét érdemes választani?

Hirdetés

A fogászatokon a kérdések nagy része a fogkefére vonatkozik. Ma már hatalmas kínálatból lehet válogatni, ami nem feltétlenül könnyíti meg a vásárlók dolgát, inkább csak összezavarja őket. Konkrét fogkefetípust nem fogunk ajánlani, hiszen ez az egyéni preferenciákon, döntésen múlik.

A többség legalább egyszer elgondolkodott már azon, hogy beszerezzen egy elektromos fogkefét. Ugyanakkor rengeteg tévhitet és véleményt lehet hallani és olvasni a témában, mely sokakat összezavar.

A fogkefék kapcsán a MesterDent Fogászati Rendelő szakemberei is rengeteg kérdést kapnak. A rendelőben igyekeznek a lehető legmagasabb minőségben kiszolgálni a páciensek igényeit. Emellett olyan szolgáltatások érhetők el, mint az implantátum pótlása, a mikroszkópos gyökérkezelés, a fogszabályozás, a fogpótlások, valamint általános és esztétikai fogászat is elérhető.

Kézi vagy elektromos?

Tudományos vizsgálatok alapján, ha a megfelelő fogmosási technikát alkalmazod, akkor az elektromos és a kézi fogkefe közt nincsenek nagy különbségek. Viszont tény, hogy több előny és hátrány szól mindkettő mellett.

Vannak olyan esetek, amikor a hagyományos típust érdemes előnyben részesíteni, míg máskor nagy hasznát lehet venni egy elektromos darabnak. Bármelyiket választod, mindkét esetben szükséged lesz egy fogköz tisztítására alkalmas kiegészítő eszközre, például egy fogköztisztító kefére vagy fogselyemre. Ezt a részt ugyanis sem az elektromos, sem a kézi fogkefe nem tudja rendesen kitisztítani.

Kézi fogkefe előnyei és hátrányai

Előnyök: 

  • A kézi fogkefe mellett szól, hogy olcsó, és szinte bármely üzletben könnyen beszerezheted.
  • A könnyű kezelhetőség is nagy előny, hiszen nem kell rajta semmit sem beállítani, csak egyszerűen használni kell. Természetesen a helyes technikát fontos elsajátítani.
  • A hagyományos fogkefét igazán egyszerűen magaddal viheted, ami utazás során nagy előny.

Hátrányok: 

  • Sajnos a kézi fogkefe közel sem olyan hatékony, mint az elektromos. Ennek oka, hogy az emberi kéz nem képes folyamatosan, fáradhatatlanul, illetve kellőképp hatékonyan mozogni.
  • Ahogy fentebb már említettük, a megfelelő fogmosási technikát mindenképp érdemes elsajátítani. Emellett arra is ügyelni kell, hogy a manuális típussal elég hosszú ideig tartson a fogmosás.

Elektromos fogkefe előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • Azok, akik nem igazán rendelkeznek jó kézügyességgel, azok nagy hasznát vehetik ennek a típusnak.
  • Nagyon sok elektromos fogkefe el van látva időzítővel és egyéb funkciókkal, melyek hozzájárulnak a hatékonyabb fogmosáshoz.

Hátrányok:

  • Aki elektromos fogkefére vágyik, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, mint annak, aki beéri egy manuális típussal.
  • Az elektromos darabokat tölteni kell, ami egy kicsit megnehezíti a használatukat és a hordozhatóságukat.
Hirdetés