31 C
Pécs
kedd, július 23, 2024
KezdőlapAbszolút PécsLuxuskocsik a Zsolnay-negyedben

Luxuskocsik a Zsolnay-negyedben

Egy cég, amely ránézésre játékautókat gyárt. Csakhogy ezek a játékautók elképesztően kidolgozott, minden porcikájában élethű, vagyont érő csúcsmodellek, amelyeket világhírű autógyárak, Forma–1-es pilóták vásárolnak meg.

Decemberben bővült az Amalgam Europe Kft. pécsi telephelye a Zsolnay-negyedben. Idén a dolgozók létszámát megdupláznák – a meglévő hatvan mellé még 60 főt alkalmaznának -, a gyártást pedig több mint kétszeresére növelnék, így a cél az, hogy félezer fölé kerüljön a legyártott modellek száma. Továbbá nemsokára egy 1:1 méretarányú példány elkészítésébe is belevágnának.

Na de mi történik konkrétan egy ilyen gyárban, mi lesz a legyártott makettek sorsa, és mennyiért lehet hozzájutni egy ilyen modellhez?

Kenesei Miklós, a cég pécsi képviseletének vezetője elmondta, egy autómodell elkészítése körülbelül 100 órát vesz igénybe, persze ez függ az adott makett komplexitásától, részletgazdagságától is.

– Egy-egy modellen sokan dolgoznak, mindenki azt csinálja a gyártás során, amihez a legjobban ért, így készülnek a leggyorsabban a legszebb modellek.

amalgam ismét07
Egy Mercedes, félkész állapotban

Rengeteg helyen várják az ilyen modelleket: gyűjtők, Forma–1-es sofőrök, csapatvezetők, tervezők, autógyártók vezetői, marketingosztályok.

– Ezeket a modelleket tulajdonképpen bárki megvásárolhatja, kivéve azokat a darabokat, amelyek közvetlenül csapatok és gyártók megrendelésére készülnek, kifejezetten a számukra. Ilyen volt például, amikor a Ferrari vezetőinek karácsonyi ajándékul készítettünk párat – mondta Kenesei. – Persze funkcionálhat csupán dekorációs tárgyként is, mint egy műalkotás, amelyben gyönyörködik az ember.

amalgam ismét02
Egy Bugatti Chiron tökéletes mása

Azért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha egy ilyen „műalkotásban” szeretnénk gyönyörködni: Sebastian Vettel 2016-os Forma–1-es szuperautójának modelljéért 4160 fontot kell fizetni. Ez körülbelül másfél millió forintot jelent.

Egy McLaren 675LT 1:8 arányú modellje 5815 fontot ér – ez kétmillió forint fölé rúg.

amalgam ismét05
Egy ilyen modellért több milliót is elkérhetnek

De ne higgyük azt, hogy elértük a plafont: egy 1984-ös Ferrari-modellért vagy egy 1972-esért majdnem 2,8 millió forintot kell fizetni. Potom 3,6 millió és miénk lehet egy 2007-es Ferrari 612 Sessanta 1:8-as méretarányú modellje.

És még egy lépés a csillagos ég felé: kereken 5 millióért hozzájuthatunk egy Jaguar Roadster 1:8-as méretarányú modelljéhez.

Ezek mellett a 2016-os Bugatti Chiron még „nevetségesen olcsónak” tűnik: 1245 font, azaz 435 ezer forint – ráadásul készleten is van, szóval annak ellenére, hogy éppen vége az ajándékozási láznak, irány a webáruház!

amalgam ismét01
Egy tökéletesen kidolgozott motorház

Végül egy videó a gyártásról:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Uf1E6fOhN5w&t=1s” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő