23 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálElkészült a Zsolnay-negyedet a Budai vámmal összekötő bicikliút

Elkészült a Zsolnay-negyedet a Budai vámmal összekötő bicikliút

Az elkészült 2 kilométeres kerékpárút a Zsolnay-negyed északkeleti bejáratánál indul és a Zsolnay Vilmos utcánál végződik.

A város keleti része az elmúlt időszakig nem rendelkezett olyan kerékpárúttal, amelyen biztonságosan eltekerhettünk volna a belvárosig, ezért indult el tavaly a „Zsolnay Negyed – Budai Vám kerékpárút megvalósítása” névre hallgató TOP-os projekt, melyre az önkormányzat még az előző városvezetés idején 215 millió forintos támogatást nyert el.

Tavaly kezdték el az utat, már használható is

A két kilométeres, Zsolnay-negyedet a Budai vámmal összekötő bicikliút kivitelezése 2019 őszén kezdődött meg. A kerékpárút összekapcsolja a meglévő egyetemvárosi kerékpárutat a Zsolnay-negyeden keresztül a keleti városrésszel, így a város kelet-nyugati irányú kerékpáros átjárhatósága jelentős mértékben javul.

Az elkészült kerékpárút a Zsolnay-negyed északkeleti bejáratánál indul, érinti a Mathiasz János utca északi oldalán a Zsolnay Mauzóleum bejáratát, majd a Diósi úton folytatódik. A Diósi út keresztezi az Engel János utat, így a projekt során biztonságos csomóponti átvezetés készült el ezen a területen. A Puskin téren a gyárvárosi iskola, valamint a posta nyomvonalhoz kapcsolásával fut a kerékpárút egészen a Meszes-patakig, ahol előregyártott betonelemes kerékpáros hidat alakítanak ki. A híd után a Zsolnay Vilmos úttal párhuzamosan halad az út, keresztezve a Névtelen utcát, a Búzavirág utcát, a Dobó István utcát, valamint a Szondi György utcát. A fejlesztés során valamennyi útcsatlakozás biztonságos kiépítését is megoldották, valamint a meglévő lépcsőket, rámpákat és támfalakat is az új úthoz igazították. A nyomvonal a Zsolnay Vilmos utca – Schroll József út csomópontjában végződik.

A műszaki átadás-átvételi eljárás idén áprilisban indult, a jogerős forgalomba helyezési engedélyt pedig július 13-án adta ki a Pécsi Járási Hivatal.

Az önkormányzat bízik benne, hogy a hiánypótló bicikliút elnyeri a kerékpárosok tetszését.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő