Győzzön a józan ész

Abban bízom, hogy az arctalan és személytelen bürokráciát egyszer csak legyőzi a józan ész, és akad egy „hivatalnok” az országban, aki az asztalra csap és azt mondja: Ebből elég!

Azt mondják, ma már nincsenek határok, de előbb román, majd magyar állampolgárságát elvesztett olvasónk, Noémi szerintem erről mást mondana. (Lásd vonatkozó cikkünket a Pécs Aktuál rovatban – a szerk.)

hirdetés

Realitás, s az elképzelhetetlen, álomszerű szürrealitás határán mozog egy magyar, egy pécsi lány, aki nem akar más egyebet: élni, gyereket nevelni és dolgozni magyarként, magyar földön, magyar törvények szerint. Mert ez a hazája!

A lány esete Kafka klasszikusát, a pert idézi számomra. Ott a főhős Joseph K. kishivatalnok, ahogy Noémi is itt Pécsen, egy nap arra ébred, hogy ELJÁRÁS indult ellene. Egy olyan átláthatatlan, bürokratikus káosz szülte helyzetbe kerül, amelynek kiváltó okairól mit sem tud, a kitaszítottság súlyos lelki terhet ró K. úrra, ahogy feltehetően mostanság Noémire is, miközben az ártatlanságának bizonyítására tett kísérletek a bürokráciával szemben vívott magányos – és értelmetlen – harcnak bizonyulnak.

Érthetetlen a román fél hozzáállása, annál is inkább, mert ottani honosítása nélkül itt sem lehet – papíron – magyar. Merthogy valójában csak a „papírról” szól minden, hiszen Nóémi ízig-vérig magyar, még akkor is, ha 30 kilométerrel Magyarország mellett született 25 évvel ezelőtt.

Nem lennék meglepve, ha román honosítási kérelmét éppen amiatt utasítanák el, mert ő magyar, aki nem titkoltan az anyahazában kívánja leélni az életét…

Én azonban reménykedek. Abban bízom, hogy az arctalan és személytelen bürokráciát egyszer csak legyőzi a józan ész, és akad egy „hivatalnok” az országban, aki az asztalra csap és azt mondja: “Ebből elég! Noémi magyar.”

Szedjük ki ezt a lányt a 22-es csapdájából!

hirdetés

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Sajnos nem lett megszüntetve a mai napig a szovjet tipusu ügyintézés. Elnézést a kevés kivételtől, akik tényleg segitőkészek és nem probléma csinálók.

  2. Szomorú a története! A népszavazáson anno látszott, hogy az MSZP retteg a külföldön rekedt, maradt magyaroktól. Úgy látszik, az állampolgárságot nehezítő trükkökről elfelejtkezett a fidesz is.

  3. 4 ÉVE LEJÁRT 1 HÉTTEL A SZEMÉLYI IGAZOLVÁNYOM. 64 ÉVE FELVIDÉKEN SZÜLETTEM,8 HÓNAPOS KOROMBAN TELEPÍTETTÉK ÁT CSALÁDOMAT.M.ORSZÁGRA.AZÓTA ITT ÉLEK,ITT TANULTAM,DOLGOZTAM, FÉRJHEZ MENTEM,GYEREKEKET SZÜLTEM,NYUGDÍJAS LETTEM.NOS ELMENTEM SZ.IG CSERÉRE,S JÖTT A HIDEG ZUHANY..UGYANIS AZ 1 HETE LEJÁRT IGAZOLVÁNYOM ÉS A TÖBBI HIVATALOS DOKUMENTUMAIM NEM VOLTAK ELEGENDŐEK AHHOZ,HOGY KAPJAK SZEMÉLYIT.LE KELLET FORDÍTTATNOM AZ EREDETI ANYAKÖNYVI KIVONATOT,MELYRŐL ANNÓ 14 ÉVES KOROMBAN A SZEMÉLYIT KIÁLLÍTOTTÁK.ISZONYÚ SOK KÉRDÉSRE KELLETT VÁLASZOLNOM,PL.SZÜLEIM KIK RÉG HALOTTAK MIKOR,HOL KÖTÖTTEK HÁZASSÁGOT,NEM VAGYOK E TÖRVÉNYTELEN GYEREK STB.KÉRELMEMET A BEVÁNDORLÁSI HIVATALBA KELLETT KÜLDENI,3 HAVONTA ÚJ IDEIGLENES SZIG-ET KÉSZÍTTETNI. NOS 1 EGÉSZ ÉV UTÁN MEGKAPTAM A LETELEPEDÉSI ENGEDÉLYT,ÉS A SZEMÉLYI IGAZOLVÁNYT,HOLOTT 8 HÓNAPOS KOROM ÓTA ITT ÉLEK,64 ÉVE. KÉRDÉSEMRE,HOGY EZ MIÉRT VAN,AZT A VÁLASZT KAPTAM,HOGY A 2005-ÖS MAGYARSÁGI VÁLASZTÁS UTÁN SZIGORÍTOTTÁK MEG,NE LEHESSEN A MAGYAROKNAK ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT ADNI.

Comments are closed.