21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletEmelnék a szakellátás színvonalát, de előtte felmérik, mi a teendő

Emelnék a szakellátás színvonalát, de előtte felmérik, mi a teendő

Állapotfelmérés indul február első hetében a három nagy rendelőintézetet működtető Egyesített Egészségügyi Intézményekben (EEI). Erről a felmérést vezető Cserfainé dr. Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi referense és Bognár Szilvia, a területért felelős alpolgármester tájékoztatta lapunkat. A cél a járóbeteg-szakellátás színvonalának emelése.

A gyermekorvosként dolgozó Cserfainé dr. Kovács Ágnes, aki korábban az EEI igazgatója is volt, elmondta, a felmérés szükségességét az indokolja, hogy az intézmény vezetőjének tavalyi beszámolójából kiderült, folyamatosan csökken a betegforgalom a három rendelőintézet szakrendelésein. Az önkormányzati intézményrendszerhez tartozó EEI működtetése kizárólag állami forrásokból, normatív alapon történik, a betegforgalom csökkenése alacsonyabb finanszírozást, kevesebb pénzt eredményez és szinte bizonyosan nem az az oka, hogy kevesebb a beteg. Cserfainé dr. Kovács Ágnes valószínűsíti, hogy – legalábbis részben – a magánegészségügy felé való „vándorlás” áll a jelenség hátterében. Ennek okait szeretnék felderíteni, fókuszba helyezve a különböző szakrendelésekre vonatkozó várakozási idők problémáját. Azaz tisztáznák, jelenleg melyik szakrendelésre mennyit kell várni Pécsett és miért.

Bognár Szilvia szerint a projekt része kell hogy legyen a helyi polgárok tájékoztatása arról, hogyan működhet a mostaninál hatékonyabban például az időpontfoglalás. „Sokszor úgy foglalnak időpontot a betegek, hogy végigtelefonálják az összes szóba jöhető szakorvost a városban, majd végül oda mennek el, ahol kevesebb a várakozási idő, de a másutt befoglalt időpontjukat nem törlik. Így elveszik egymás elől a helyet” – magyarázta az alpolgármester.

Bognár Szilvia úgy véli, a felmérés eredményeinek „kézhez vétele” után legkésőbb egy évvel már érezhető lesz az intézkedések pozitív hatása.

A város egészségügyi referense szerint ahhoz, hogy a betegek gyors ellátást kapjanak Pécsen, nem elegendő a rendelők felújítása vagy korszerű műszerek beszerzése. Az orvosutánpótlás biztosítása legalább ennyire fontos. Az alapellátásban és főleg a helyi járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok átlagéletkora magas, a fiatalok ritkán választják maguknak az EEI-t munkahelyül. A szakorvoshiány miatt hiába van megfelelő infrastruktúra, hiába van ott például a kertvárosi rendelőintézet, ha nem tudják betölteni a hiányzó állásokat és ezért bizonyos szakrendelések nem elérhetőek. Ez Cserfainé szerint részben azért is van, mert a végzős hallgatóknak, rezidenseknek nincs elég információjuk a járóbeteg-szakellátásról, az ottani munkakörülményekről, karrierlehetőségekről, így ezen mindenképpen változtatnának. Hozzátette, a város egészségprogramjának hangsúlyos része a fiatal orvosok alap- vagy szakellátás felé való orientálása, akár szolgálati lakás biztosításával, akár konkrét anyagi támogatással. 

A Péterffy Attila vezette önkormányzat kidolgozás alatt lévő egészségügyi programjának más elemeiről is beszélt lapunknak Cserfainé dr. Kovács Ágnes és Bognár Szilvia. A koncepció alapvető célja a pécsiek életminőségének javítása, így nagy hangsúlyt kapnak majd a különböző, egészségmegőrzést célzó programok. Ilyenek lesznek például az önkormányzat által szervezett egészségügyi napok, amelyeken a szűrővizsgálatok mellett többek között a táplálkozástudományi ismeretterjesztés is szerepet fog kapni.

Bognár Szilvia kiemelte, a szabadidős és sportolási lehetőségek bővítése is az egészségügyi koncepció része. Bővítenék például a tüskésréti parkot, de a Mandulásban és Malomvölgyben is fejlesztenének a következő években. Hozzátette, mivel egyre nagyobb a népességben az idősek aránya, az alakulóban lévő pécsi Idősügyi Tanácsot alkotó szervezeteket is bevonnák az egészségügyi program alakításáról szóló párbeszédbe.

Mi tartozik az önkormányzathoz?

Az önkormányzat hatáskörébe az alapellátás (felnőtt- és gyermekháziorvosok, fogászat, védőnői és iskolaegészségügyi szolgálat), valamint a járóbeteg-szakellátás tartozik.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő