26 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapArtEpilógus Napokkal búcsúzik az idei LOKART

Epilógus Napokkal búcsúzik az idei LOKART

2023-ban másodszor rendezték meg Pécsen a LOKART – kortárs képzőművészeti fesztivált, amely országosan egyedülálló kezdeményezés. Kiállítások, zenei performanszok, szakmai beszélgetések várták az érdeklődőket. A zárókiállítások – előre vetítve a folytatást – Epilógus Napokkal köszönnek el a rendezvénytől szeptember 21. és 23. között.

Az Epilógus Napokon tárlatvezetésekkel, zenei performanszokkal, szakmai beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, továbbá tárlatvezetést tartanak a kiállítások kurátorai: Kozma Zsolt, Százados László és Nagy Gergely műkritikus, valamint az eszéki Képzőművészeti Múzeum munkatársai és a kiállító eszéki művészek.

Hajdu István főszerkesztő közreműködésével a 30 évét betöltő Balkon kortárs művészeti magazint köszöntik, valamint a Balkon Biennálé lapszám bemutató keretében a Művészeti Biennálék és a városi identitás kapcsolatáról beszélgetnek a lapszám szerzői, Százados László szerkesztő, Topor Tünde azt ART Magazin főszerkesztője és Bordács Andrea műkritikus.

Az eseményeket zenés performanszok színesítik: szeptember 21-én délután rendhagyó zeneóra lesz Kovács Balázzsal, a PTE MK Elektronikus Zenei és Média Tanszékének docensével, este fellép a The Beatroot, 22-én pedig két kiállító, Mostoha Marcell és Kristóf Márton zenei előadását hallhatjuk.

Az epilógus kiemelkedő eseménye a közönségszavazás, amely szeptember 22-én zárul, és amelynek keretében a közönségdíjas installációt keresik a szervezők. A közönségkedvenc „Látogató” különdíj egy szabadtéri installáció létrehozása lesz Pécsen, 2024-ben.

Az idei LOKART szeptember 23-án este a Király utca 50.-ben Orosz Klára Parazita Geometria című installációjának finisszázsával ér véget.

– Az Epilógus Napok egy szűkebb, szakmaibb rendezvénysorozat, amelyet zenés performanszokkal teszünk színesebbé. Ezeket a performanszokat jellemzően a kiállítók, kiállító csapatok hozzák létre, az ambient-jellegű zenei előadások pedig minden esetben kapcsolódnak a kiállítás illúziótematikájához, a kiállítótérhez – mondta Fekete Valéria, a Vizuális Művészeti Centrum vezetője.

A második LOKART lebonyolítása kapcsán Fekete Valéria elmondta, hogy egy ekkora léptékű fesztivált nagy kihívás volt tető alá hozni, épp ezért nagy büszkeség is.

– A biennálé jelleggel, tehát kétévente megrendezendő LOKART első szakmailag releváns lépéseit már megtettük, a műkritikusoktól érkező visszajelzések pedig nagyon jók. Számos szakmai tanulsággal lettünk gazdagabbak, de egy biztos, sok látogató érkezett Pécsre a fesztiválért szerte az országból, sőt külföldről is – mondta.

Az epilógus részletes programja elérhető ezen a honlapon és a LOKART közösségi oldalán.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő