Érdemes utángyártott tonert választani?

Hirdetés

A nyomtatóvásárlással, valamint a hozzá tartozó kiegészítőkkel, például tonerekkel kapcsolatban rengeteg kérdés szokott felmerülni. Alaposan át kell gondolni, hogy pontosan milyen eszközöket szerzünk be a meglévő berendezéshez, mivel az a működés, a nyomtatás minőségét is befolyásolja.

Nincs két egyforma toner

Az első lépés, hogy rendelkezzünk a megfelelő nyomtatóval, amiben már nagy segítséget nyújtanak az olyan szolgáltatások, mint a nyomtatóválasztó, ami a TechOffice oldalán könnyedén elérhető.

Amikor a nyomtató tonerének cseréjére kerül sor, általában igyekszünk a lehető legolcsóbban beszerezni. A toner azonban nagyon drága, így nem meglepő, hogy csábítónak tűnhet az a lehetőség, hogy az utángyártott tonert vagy annak változatait válasszuk, amelyek gyakran az eredeti termék árának felébe-harmadába kerülnek. A nyomtatógyártók azonban óva intenek az utángyártott eszközök használatától. Ezt sokan kereskedelmi trükknek tartják, de a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy toner és toner között van különbség, és már nem éri meg kockáztatni.

Mi a helyzet az utángyártott toner minőségével?

Az utángyártott kiegészítő általában sokkal rosszabb minőségű, mint az eredeti toner, és ahogy a neve is mutatja, ez nem véletlen. Természetesen nyomtathatunk vele is, de gyorsabban fogyhat, mint az eredetivel, így hiába van majdnem ugyanannyi betöltve, nem fog annyit nyomtatni. Előfordulhat, hogy a nyomtató nem ismeri fel az olcsóbb tintát, vagy nem működik, amikor beszereljük.

Tényleg elromolhat egy nyomtató, vagy ez csak egy városi legenda?

A nyomtatók tűrőképessége igen eltérő. A vásárlói tapasztalatok is különböznek, de átlagosan minden tizedik nyomtató nem eredeti toner miatt nem teljesíti a garanciális időszakot, mielőtt beadná a kulcsot. De még ha nincs is probléma, a garancia sajnos érvényét veszti, amint az első utángyártott tonert használják. Nyilvánvaló, hogy ez egy 10 éves nyomtató esetében nem érvényes, mert alkatrészek valószínűleg már nem állnak rendelkezésre, nemhogy garanciális javítás.

Néhány gép jól működik utángyártott tonerrel, néhány egy ideig, néhány órákig, néhány azonnal használhatatlanná válik, szóval nem biztos, hogy megéri kockáztatni. Kellemetlen helyzet az, amikor a gép nyomtat, és azt hisszük, hogy minden rendben van, de egy idő után leáll, és nem vesszük észre, hogy mi a valódi baj, mert „tegnap még jól működött”. Ennek nagyon gyakori oka a nem eredeti toner hosszú ideig történő használata, ami néha lassan, de biztosan megöli a nyomtatót.

Valójában sajnos eléggé kiszámíthatatlan, hogy mit tehet a nyomtatóval az utángyártott toner. Jól hangzik, hogy az ár jelentős részét megspórolhatjuk, de ha logikusan belegondolunk, vajon két dolog, amely ugyanazt hivatott elvégezni, érhet-e ugyanannyit, ha az egyik 2000 Ft, a másik pedig 15 000 Ft? A válasz minden bizonnyal “nem”, nem is éri meg kockáztatni, mindig menjünk biztosra, ha tonerről van szó.

(x)

Hirdetés