29 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapAbszolut FérfiLuxus lett a jogosítvány, közben elfogynak a tanulók

Luxus lett a jogosítvány, közben elfogynak a tanulók

Ahogy lassan minden, úgy a jogosítványszerzés is megdrágult: a B kategóriáért átlagosan 300-500 ezer forintot is kifizethetnek a tanulók. Közben teherautó- és buszvezetőnek alig jelentkezik valaki, pedig igény lenne rá.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került egy jogosítvány megszerzése, ami jelentős áremelkedés kétéves viszonylatban is (2020 végén 216.300 forint volt az átlagos számla), ám ennél sokkal többet is fizethetnek a leendő sofőrök – írja a 24.hu.

A lap megkeresésére Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke elmondta, tapasztalataik szerint akár 500 ezer forintnál is többet költhetnek a tanulók, mire megszerzik a B kategóriás jogosítványt.

[su_quote]Elméletben ugyanis elég lenne 29 vezetői órát venniük, hogy a vizsgával együtt meglegyen a kötelező 30 levezetett óra, de a gyakorlatban ez közelebb van az 50-60 órához, ami akár több mint százezer forinttal is megdobhatja a költségeket. Ráadásul ha valaki megbukik, az újabb 50-100 ezer forintos pluszköltséget jelenthet.[/su_quote]

A szakember szerint a vidéki árak még mindig alacsonyabbak Budapesthez képest, ugyanakkor a drasztikus drágulásnak az lett az eredménye, hogy jóval kevesebb a tanulóvezető.

A tavalyi év ezen időszakához viszonyítva körülbelül 30-40 százalékos visszaesés tapasztalható.

A forgalomkiesés a szakoktatókra is hatással van: a magasabb árak ugyan valamelyest kompenzálják a kiesett bevételeiket, de több a kiadásuk, és emelkedtek a szervizdíjak a kata-módosítás és az üzemanyagárak drágulása miatt.

Emellett van egy új trend is a piacon.

[su_quote]Legfrissebb tapasztalataink alapján a 20 év alatti tanulók szülei megfinanszírozzák az elméleti képzés díját és a vizsga díját, tekintettel arra, hogy állami támogatással visszaigényelhetnek 25 ezer forintot. Az elméleti vizsga után viszont nem minden szülőnek van lehetősége kifizetni a gyakorlati képzést, így a tanulók élnek a jogszabály adta lehetőséggel, amelynek értelmében 2 év áll rendelkezésére, hogy a gyakorlati képzést elvégezzék és ezt követően a vizsgát letegyék[/su_quote]

– mondta Jovánovics.

Közben a tehergépjármű-vezető és buszvezető tanfolyamokra jelentkezők száma óriásit zuhant, a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 90 százalékkal esett vissza az érdeklődők száma. A szakértő szerint ez súlyos népgazdasági és tömegközlekedési problémákhoz vezethet, és egyébként is égető a sofőrhiány.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő