Hirdetés

Nem túlzás azt mondani, szeptember Pécs második fesztiválhónapja, rengeteg esemény készülődik a városban az utolsó két hétben. Érkezik a Pécsi Napok, vele a PTE nemzetközi programjai, a Tanuló Város Fesztivál, a XXVII. Európai Bordalfesztivál és I. Bordalnok Énekverseny, majd a tangóünnep, a kutatók éjszakája, de velünk maradnak még kiállítások, és lesznek újak is.

Jön a Pécsi Napok és a tanulófesztivál

Ha szeptember, akkor Pécsi Napok! Nagyhagyományú őszi fesztiválunk rengeteg változatos programot ígér, mindenki megtalálja a kedvére valót. Idén szeptember 20–24. között rendezik meg a pécsiek egyik kedvenc eseményét, mely öt napon át szórakoztatja a város több pontján az érdeklődőket.

A Pécsi Napok keretében látogathatjuk a PTE nemzetközi programjait, a Tanuló Város Fesztivált, a XXVII. Európai Bordalfesztivált és I. Bordalnok Énekversenyt, emellett rengeteg ingyenes koncertet – legyen szó könnyű-, klasszikus- vagy népzenéről – hallgathatunk meg, de részt vehetünk divatbemutatón, táncshow-n is. És persze lesz kirakodóvásár és mindenféle gasztronómiai kitelepülő (szám szerint 15 borászat, 25 kézműves árus és bőséges ételkínálat).

https://www.pecsma.hu/top/jon-jon-jon-a-pecsi-napok-2/
https://www.pecsma.hu/top/a-tudomany-orom-es-haszon-erkezik-a-vii-pecsi-tanulo-varos-fesztival/

Tízéves a pécsi animáció története kiállítás

2013-ban, tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pécsi Animáció Története kiállítás a Király utca 9. szám alatt. Az interaktív tárlat átfogó képet nyújt a látogatóknak az animációkészítés műhelytitkairól, a Pécsett készült rajzfilmekről.

A kerek születésnapot a hétvégén (szeptember 23–24.) egész napos, ráadásul ingyenes programsorozattal ünneplik. A rendezvényre ellátogatók egy jubileumi tárlatot tekinthetnek meg, ahol a korábbi eseményekről kaphatnak ízelítőt fotókon keresztül, de animációs workshop, táncshow, fényfestés, koncert és afterparty színesíti a napot.

https://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/a-pecsi-animacio-tortenete-tizeves-a-kiallitas/

Búcsúzik a LOKART

Idén másodszor rendezték meg Pécsen a kortárs képzőművészeti fesztivált, amely országosan egyedülálló kezdeményezés. Kiállítások, zenei performanszok, szakmai beszélgetések várták az érdeklődőket. A zárókiállítások – előre vetítve a folytatást – Epilógus Napokkal köszönnek el a rendezvénytől szeptember 21. és 23. között.

https://www.pecsma.hu/kultura/epilogus-napokkal-bucsuzik-az-idei-lokart/

Kultúrházak Éjjel-Nappal

Az országos programsorozathoz kapcsolódó rendezvényeket tartanak a Pécsi Kulturális Központ intézményegységeiben.

Szeptember 22. péntek
10.00:
Kerekítő Mondókázó – dr. Harmatné Horesnyi Mária foglalkozásvezetővel
Zenés, bábos, dalos-mondókás foglalkozás sok mozgással és játékkal, a kicsik életkori sajátosságaihoz igazodva, 0-3 éves korú gyermekeknek és szüleiknek.
PKK Patacsi Művelődési Ház (7634 Pécs, Fő u. 20.)
További információ itt érhető el.

18.00: Az aranykori ember – avagy Hogyan élhetünk egészséges, teljes és boldog életet?
Grandpierre Atilla és Rácz Géza előadása a következő témákat is érintve: egyetemes bölcsesség, önismeret, ember és Világegyetem, örök alapelvek, a magyarság és India kapcsolata…
Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress Endre utca 6.)
További információért ide kattintunk!

Szeptember 23. szombat
9.00-19.00:
2000 pts Warhammer wargame versenysorozat – a Segmentum Pannonia Egyesület szervezésében
A versenyprogramon külsős látogató-érdeklődőket is szeretettel várnak!
PKK Szent Mihály Ház (7628 Pécs, Szabadságharc u. 1.)
További információ ezen a linken.

10.00-12.00: Kreátor klub – a LEGO szerelmeseinek
Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress Endre utca 6.)
További információ itt.

10.00-18.00: Pécsi Társasjáték Délután
Társasjátékos nap családoknak, baráti közösségeknek.
Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress Endre utca 6.)
További információ itt található.

15.00: Vacsorázz nálunk!
A Hangerdő Társulat vidám, zenés előadása kicsiknek és nagyoknak
PKK Patacsi Művelődési Ház (7634 Pécs, Fő u. 20.)
További információ itt.

Szeptember 24. vasárnap
10.00-18.00:
Apáczai Családi Nap
Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Csontváry sétányon és a kollégium mellett egész napos családi programokkal és az Apáczai Kézműves Vásárral.
PKK Apáczai Művelődési Ház (7632 Pécs, Apáczai körtér 1/D.)
További információért ide kattintsunk!

Szeptember 22. péntek, 8.00-18.00, 23. szombat, 10.00-18.00
„Fényképező ember” (Homo photographus) – a Szivárvány Fotóklub kiállítása, mely szeptember 29-ig látogatható
Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress Endre utca 6.)
További információ itt érhető el.

A pécsi tangóünneppel zárul a szeptember

Hagyományteremtő céllal indult néhány éve, bevált! Igen, idén is megrendezik a táncoslábúak egyik kedvenc eseményét, a III. Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnepet.

Tangóstílus- és könyvbemutatók, táncoktatás, tangóshow, koncert és utcai Milonga, tangóbál, színek és hangulatok – röviden összefoglalva ilyen lesz az immár harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi tangóünnep Pécsen.

A programok szeptember 30-án, délután kettő órától egészen hajnali kettőig tartanak. Az eseménynek a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvara ad otthont.

https://www.pecsma.hu/top/a-pecsi-tangounneppel-zarul-a-szeptember/

A kutatók éjszakája: rengeteg program vár Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem már 16. éve vesz részt a Kutatók Éjszakája programsorozat rendezvényein, amelyet évről évre egyre több érdeklődő látogat – nem is csoda, mivel izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel – filmföldrajzi vetélkedő, bonctermi barangolás, séta a botanikus kertben, gokart-szimuláció, jóga-relaxáció – készülnek a szervező karok.

https://www.pecsma.hu/top/a-kutatok-ejszakaja-indul-a-regisztracio-a-pecsi-programokra/

Könyv készült a Pécsi Harmadik Színházról

Cseh Andrea Izabella és Farkas Éva tollából látott napvilágot a Vincze János és a Pécsi Harmadik Színház című könyv, melynek bemutatójára várják a színházbarátokat, az esemény szeptember 27-én 18 órakor lesz a Művészetek és Irodalom Házában.

„Előadások, színészek, sztorik és emlékek – azoknak, akik látták a Pécsi Harmadik Színház előadásait, és azoknak is, akik nem” – írja a teátrum az új kötetről.

https://www.pecsma.hu/abszolut-pecs/konyv-keszult-a-pecsi-harmadik-szinhazrol-szeptember-vegen-mutatjak-be/

Még itt vannak a „másik nyolcak” művei

Májusban izgalmas tárlat nyílt A másik Nyolcak – Festőnők a magyar képzőművészetben (1916–1936) néven a Modern Magyar Képtárban, mely által a két világháború közti magyar művészet egy eddig kevésbé ismert arcát ismerhetjük meg. A Janus Pannonius Múzeum a nagy sikerre való tekintettel most meghosszabbította a kiállítást: október 29-ig gyönyörködhetünk a modernista festőnők alkotásaiban.

Jó hír, hogy az oda megváltott belépőjeggyel a Kismányoky-kiállítás is látogatható, valamint természetesen a múzeum állandó tárlata is kivételes gyűjteményével. Illetve a nagy népszerűségnek örvendő „Jógázz a Képtárban A másik Nyolcak kiállításban” sorozat is folytatódhat a hosszabbítás örömteli hozományaként.

https://www.pecsma.hu/top/meghosszabbitva-oktober-vegeig-lathatjuk-pecsen-a-masik-nyolcak-muveit/

Kincs, ami van!

A mohácsi csata korának legnagyobb éremleletét láthatjuk Pécsen!

1969-ben Mohácson az útépítő munkások a föld alatt két korsóra, azokban pedig tömérdek ezüstéremre bukkantak. A több mint negyvennégyezer denárt a JPM Csontváry Múzeum november 5-ig látogatható Kincs, ami van! elnevezésű kiállításán most bárki megtekintheti.

https://www.pecsma.hu/top/kincs-ami-van-a-mohacsi-csata-koranak-legnagyobb-eremleletet-lathatjuk-pecsen/

A lista természetesen nem teljes, de frissítjük, amint újabb fontos eseményről számolhatunk be!

Hirdetés