23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapAbszolut FérfiExkluzív bemutató: 9 évig készült ez a fantasztikus videó Pécsről!

Exkluzív bemutató: 9 évig készült ez a fantasztikus videó Pécsről!

Mészáros Dénes pécsi fotós lenyűgöző timelapse-kisfilmet készített, mely soha nem látott, csodálatos felvételeken keresztül mutatja be Pécs és környéke egy eddig szinte ismeretlen oldalát. A nem akármilyen kisfilmet először nálunk láthatják. Mészáros több év alatt készült, több mint ezer munkaórát felölelő művében döbbenetes képeken láthatjuk a sűrű tejködben, ijesztő – de mégis gyönyörű – viharokban is szép várost a közel sem megszokott szemszögből bemutatott Mecsek ölelésében. A közel 5 perces film kulisszatitkairól, a képek mögött álló munkáról beszélgettünk az alkotóval.

Mikor fogant meg a film ötlete?

– Még 2010-ben láttam egy timelapse-videót, ami nagyon tetszett, ekkor döntöttem úgy, hogy én is szeretnék készíteni egyet Pécsről. Semmit nem tudtam akkor erről a technikáról, egyszerű lelkesedésből vágtam bele, előtte többnyire természetfotózással foglalkoztam. Elkezdtem kipróbálni olyan fényképezőgépeket, amikkel megfelelő minőségben lehet rögzíteni ilyen képeket, több gépet is kipróbáltam, majd amikor eldőlt, hogy melyiket választom, gyűjteni kezdtem rá, aztán végül nagymamáméktól kértem kölcsön, amikor már nagyon el akartam kezdeni a munkát.

Ez 2011 elején történt, akkorra lett meg a gép, elkezdtem vele gyakorolni, majd még abban az évben, novemberben készítettem az első sorozatot.

Mészáros Dénes majdnem a Mecseken maradt az egyik fotózás során

A filmben leginkább különböző, sokszor egészen extrém időjárási viszonyokban, ködben, viharban, éjszaka és hajnalban láthatjuk a várost. Mi volt a legnagyobb kihívás a munka során? Leszámítva persze azt, hogy rettenetesen sokáig tartott.

– Technikai gondok nyilván adódtak a szerkesztés, a vágás, a több hétig tartó zenekeresés során. A látványosabb kihívások a fotózások alatt jöttek elő, hiszen ilyen időjárási viszonyokban igazából csak azok mennek ki a városba, esetleg fel a Mecsekre, akik nem teljesen normálisak, vagy a fotósok (nevet). Voltak olyan nagy viharok az évek során, amikkel egyszerűen szerencsém volt, de sajnos volt olyan eset is, amikor például villámokat akartam fotózni, de nem jött össze. Ugyanakkor elkaptam egy olyan óriási felhőszakadást, amit élőben, testközelből még soha nem láttam és tapasztaltam. Volt olyan, nem is egyszer, hogy azt hittem, fél órát leszek fent a Mecsekben, aztán lett belőle egy több órás túra, étlen-szomjan.

Köd a Tubesről – egy kép a filmből

De megérte?

– Volt olyan, amikor igen. Élménynek és tapasztalatszerzésnek mindenképp jók voltak ezek az alkalmak, de volt olyan is, amikor érdemi fotósorozatot nem tudtam készíteni. Egy nagy kudarcom volt, az nagyon zavaró volt. Szerettem volna a Zengő kilátójából készíteni egy olyan képsorozatot, amikor csak a Tubes látszik ki a ködből, a köd pedig letompítja a környező települések fényeit. Így a csillagos eget és a Tejutat tudtam volna megörökíteni. Az egyik próbálkozásomkor felmentem a Zengőre, de a térdig érő hóban annyira kimerültem, hogy csak azt éreztem, hogyha nem fordulok vissza, akkor valami bajom lesz és ott maradok. Elmorzsoltam egy könnycseppet, tudomásul vettem, hogy nem fog összejönni és hazamentem.

Óriási viharokban fotózótt

Mit üzen a film, mi a célja?

– A sorozatok készítése során néha jött velem valaki, akivel közösen tudtam élvezni a látványt, de az esetek többségében egyedül mentem fotózni, egyedül láttam és éltem meg mindazt, amit a videó azért nyilván nem tud teljesen visszaadni. Az ilyen túrák során fogalmazódott meg bennem, hogy nagyon jó lenne, ha mindezt másoknak is meg tudnám mutatni, a lehető legjobban.

Íme, a videó:

Két kiállításon is láthatjuk Mészáros fotóit

A pécsiek két városi kiállításon is megcsodálhatják a filmet alkotó fantasztikus fotókat. A Civil Közösségek Házában január 6-ig látogatható tárlatot a Mecseki Fotóklub szervezte, melynek tagja a kiállításon bemutatkozó Mészáros is. A másik, december 8-a óta látogatható kiállításon Mészáros képeit több fotós munkáival együtt az I Love Pécs Caféban tudják megtekinteni az érdeklődők.

A filmben is látható képekből itt gyűjtöttünk össze közel 40 darabot, érdemes vetni rájuk egy pillantást!

[su_box title=”Mi a timelapse?” style=”soft” box_color=”#c0bcbc” radius=”2″]Ha valakinek új lenne a timelapse fogalma, annak annyit kell tudnia, hogy egy olyan fotózási technikáról van szó, amelynek során a hosszú idő alatt, pár másodperces időközönként felvett képeket rövid időn belül, valós időben játsszák le. A nézőben ez az idő múlásának érzetét kelti, ezért nevezik az „idő fotózásának” is. Maga a név is ezt jelenti: az idő múlása.[/su_box]

Ha felvenné a kapcsolatot Mészáros Dénessel, azt itt és akár itt is megteheti.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő