24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálEz a cukorgombóc kutyus menti meg a pécsieket

Ez a cukorgombóc kutyus menti meg a pécsieket

Még néhány hónap és éles helyzetben is bevethető lesz Cziffra, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület keresőkutyája. A 1,5 éves border collie a tavaly januárban elpusztult Kapitány nyomdokaiba léphet, ha májusban sikerrel veszi első vizsgáját. Az eb kiemelkedő intelligenciával rendelkezik és nagyon tanulékony. Ám mielőtt irigykedni kezdenénk, eláruljuk: Cziffra otthon pontosan ugyanolyan cipőrágó házi kedvenc, mint a többi négylábú.

czifra kutya, hl01,

A szürke border collie nyolchetesen, tavaly szeptemberben került Bodor Csabához, az egyesület elnökéhez. Az akkor még leginkább szőrgombócra hasonlító négylábút keresőkutyának szemelte ki leendő gazdája. Nem volt tehát lazsálás, pár hónaposan már engedelmességi és ügyességi feladatokat tanult a kis Cziffra.

– Kapitányt, az egyesület előző keresőkutyáját tavaly januárban tumoros megbetegedés miatt veszítettük el. Csak kicsivel később, ősszel álltunk neki új tanítványt keresni. Azért erre a fajtára esett a választásunk, mert jelenleg a világon ezt a kutyát tartják a legintelligensebbnek – így Bodor Csaba.

Ez a cukorgombóc kutyus menti meg a pécsieketEz a cukorgombóc kutyus menti meg a pécsieket!

Posted by PécsMa.hu on Wednesday, December 2, 2015

És tényleg, Cziffrával nagyon könnyű együtt dolgozni – folytatja az egyesület elnöke. Elég kétszer-háromszor megmutatni neki egy adott feladatot és utána csak gyakorolni kell vele. Plusz rendkívül mozgékony négylábú, ami szintén nagy előny ebben a „munkakörben”.

Jelenleg a képzés háromnegyedénél tartanak, amit általában Csaba vezet. Időnként azonban különféle társszervezetekkel is együtt dolgoznak, közös tréningeket tartanak különböző romterületeken, például Budapesten vagy Veszprémben.

– Jól megy már a lábnál követés, az irányba küldés, a különböző akadályokon való közlekedés és a személyi jelzés is. Utóbbihoz hozzátartozik, hogy egyelőre csak azokat az eltűnt személyeket képes megtalálni, akikből látszik valami, esetleg nagyon erős szagon tud elindulni.

czifra kutya, hl02
Csaba és Cziffra: gördülékenyen megy a közös munka

Egy keresőkutya természeti katasztrófák, terrorcselekmények után is bevethető, esetleg egy lakó- vagy középület összedőlése után, amikor nem tudni pontosan, hogy hány ember rekedt a romok alatt. Ilyenkor egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb beküldeni egy kiképzett négylábút, aki megtalálja az esetleges túlélőket.

Cziffra első, A-szintű vizsgája jövő májusban lesz, és ha az sikerül, akkor indulhat az igazi munka. A hosszú távú cél pedig jövő októberben a B-szint teljesítése, és azután már csak a nemzetközi bevethetőségi vizsga van hátra. Mi szurkolunk!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő