Hirdetés

A fideszes időszakból örökölt 8,5 milliárdos adósság végtörlesztése, a fejlesztések folytatása, takarékos gazdálkodásra épülő béremelés: ezek a város idei költségvetésének főbb céljai. A büdzsét hosszabb egyeztetési folyamat végén fogadnák el idén is – jelentette ki a városházán tartott sajtótájékoztatón Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester.

Már csak egyetlen, 1 milliárd 75 millió forintos törlesztőrészlet van vissza abból a hitelből, amivel a csődbe ment fideszes önkormányzatot mentette meg az állam 2017-ben. Azóta kincstári biztosok felügyelik a város gazdálkodását. Ruzsa Csaba alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a hitelt idén végtörlesztik, így Pécs pénzügyileg újra függetlenné válik. Ezen kívül a takarékos, hiányt nem termelő gazdálkodást, és az uniós és saját fejlesztések folytatását, megkezdését jelölte meg kiemelt célként erre az évre.

Amint hangsúlyozta: az önkormányzat 2019 óta nem vett fel működési hitelt, nem is tervez ilyet, a Páva-érában tapasztalt eladósodásnak ugyanis ez volt az elsődleges oka.

Az államnak nem csak hiteltörlesztést fizet a város, hanem szolidaritási hozzájárulást is, mégpedig 2021 óta. Ezt a nagyobb városok fizetik, a pénzből elvileg a szegényebb térségeket támogatja az állam. Ez Pécs esetében idén 3,9 milliárd forint, több, mint korábban. Ruzsa Csaba elmondta, a növekedést az iparűzési adóból (ipa) származó bevétel emelkedése okozza.

Ruzsa Csaba

„Jó lenne ha ennek egy része Baranyába térne vissza, mondjuk az agglomerációs közösségi közlekedés fejlesztésére költené a kormány. Szeretnénk, ha a Pécs által befizetett milliárdok itt a környéken hasznosulnának” – fogalmazott az alpolgármester.

Az adósságtörlesztéssel és a szolidaritási hozzájárulással Pécs tulajdonképpen tizedet fizet az államnak – jelentette ki.

A közszolgáltatásokat a 2023-as szinten tartaná a városvezetés, minőségben és mennyiségben is – hangzott el. A munkahelyek megőrzése, és a béremelési igények rendezése is fontos cél.

Változatlanul hagyják idén is a különböző helyi díjakat, adóemelés sem lesz, nem drágul a közétkeztetés, és a buszbérletekért sem kell többet fizetni.

A sajáterős fejlesztések előkészítése, tervezése, folytatása nagyon fontos, mindennek az ipa emelkedése adja az alapját. Ezzel párhuzamosan a városba érkező cégeket továbbra is támogatni fogják, azaz a gazdaságfejlesztés folytatódik, hiszen a további adóbevétel-növekedés ezen múlik – hangsúlyozta Ruzsa Csaba.

Az alpolgármester elmondta, az uniós TOP pályázati keretet teljes egészében felhasználta a város, idén 4 milliárd forintot már biztosan fejlesztésre fognak költeni.

A növekvő szolidaritási hozzájárulás miatt úgy számolnak, hogy összességében csökkennek az önkormányzathoz érkező állami támogatások. A kulturális normatíva egyelőre nem ismert, de ebben a szektorban is béremelésre készülnek – jelentette ki Ruzsa Csaba.

Működési célú támogatásként 16,7 milliárdot várnak az államtól, adókból – a tavalyi számokat alapul véve – 17 milliárd érkezhet be. Ez rekord, ennyi még soha nem volt, miközben az ingatlanadó csökkent is – mondta az alpolgármester.

Az egyéb működési bevételekkel (9,7 milliárd) együtt 43,5 milliárd bevétellel számolnak 2024-re.

Az adóbevételeket részletezve Ruzsa Csaba elmondta: iparűzési adóból 13,7 milliárdot terveznek, a maradék 3,3 milliárdot a telekadó, építményadó, idegenforgalmi adó, és egyéb bevételek teszik ki.

2019-ben 9,4 milliárd, 2023-ban 13,7 milliárd volt az ipa, ez 45 százalékos emelkedés, a növekedés alapján Pécs 4. a nagyvárosok sorában.

A „tartalékok és keretek” költségvetési soron közel 3 milliárd forint szerepel, ebből finanszírozzák például a Dönts velünk vagy a Bursa Hungarica programot.

A különböző alapok 2,2 milliárdot tesznek ki, ide tartozik a bérfejlesztési alap, a társasházi energiafelújítási alap, a civil pályázati alap.

Ruzsa Csaba beszélt arról is, hogy az iparűzésiadó-bevétel jelentős emelkedése mögött nem inflációs hatás van, hanem az, hogy a helyi nagyvállalatok nyugat-európai és amerikai piacokra termelve jelentős bevételnövekedést értek el. Ez egy stabil alap, ha ez így marad, akkor a növekedés folytatódni fog – mondta.

Elhangzott: az építményadó csökkentése folytatódik, annak mértékéről november 30-ig döntenek.

Az alpolgármester bejelentette: idén újabb cégek érkeznek az ipari parkokba, azaz a gazdaságfejlesztés 2024-ben is folytatódik.

Hirdetés