Hirdetés

A Zsolnay Fényfesztivál július 4-7. között immár nyolcadik alkalommal borítja fényárba a pécsi belvárost. A hatalmas érdeklődés miatt szükségessé vált a fesztivál területének növelése, így olyan új helyszínekre is elér a Fény Útja, ahol korábban nem voltak fényalkotások, idén viszont bánni fogja, aki kihagyja. Ezeket vesszük most sorra.

Zsolnay Negyed / Bóbita Bábszínház szabadtéri színpad
AMNESIA – Cristian Rizzuti (IT)

Az AMNESIA egy öt részből álló, élő festészeti performanszként is értelmezhető generatív lézer vetítés.

Egy kör alakú vásznon az élő emlékezet elevenedik meg, annak lüktetése, életereje, elvesztése és az, ami belőle megmaradt. A fény a vászon anyagával érintkezve színben válik valósággá, kézzelfoghatóvá. A színek az élet lüktetését nyomon követő, valós idejű vizuális-hang kompozíciók táncát kezdik el hangszerelni és az emlékezetet, hogy aztán mind eltűnjenek, és utat engedjenek a következő pillanatnak.

A Zsolnay Negyedben éjjel is bejárható lesz több kiállítás, köztük az m21 Galériában látható Street Up című tárlat.

48-as tér
LEAF MOTION – Fényhangár

Mint az erdő növényei, úgy hálózzák be a 48-as teret a természet ihlette érintésérzékeny, világító kontrollerek, és a velük vezérelt vetítőgépek fényei. A leveleket formázó, mandala ihlette kontrollerek érintésével mozgathatók a fákra vetített képek és formák.

A hangulatos aláfestő zenét minden este DJ-k szolgáltatják, többek közt szombat éjszaka a pécsi származású Dj Bodoo.

Támogató: Pécsi Tudományegyetem

Kodály Központ – Hangversenyterem
intangible #form – Shohei Fujimoto (JP)

A Kodály Központ hangversenyterme tavaly már fesztiválhelyszín volt, de még újnak számít. Idén itt mutatják be az intangible #form című grandiózus alkotás. A fiatal japán művész, SHOHEI FUJIMOTO első magyarországi munkájában több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra mozgása tölti be a rendelkezésre álló hatalmas teret, amely egyszerre tűnhet valóságosnak és megfoghatatlannak. Az alkotás a japán letisztultság mellett zsigerekig ható érzéki élményt kelt a nézőben.

FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

Balokány liget
LUMINOUS HARMONY – Lucid Collective (CH)

A Lucid Collective csapata a Balokány Ligetet a fény, a hang és a köd egyszerre vibráló és nyugalmat árasztó szentélyévé alakítja át, energiahatékony és fenntartható anyagok felhasználásával.

Az alkotás célja, hogy több legyen, mint egy vizuális látványosság, ez egy menedékhely a városon belül, amely a környezethez, kulturális örökségünkhöz és egymáshoz való viszonyunkról való elmélkedésre hív. A fenntartható megoldások, a művészi innováció és a közösségi élmény ötvözésével az installáció tartalmas élményt nyújt a fesztiválozók számára, elősegítve a kikapcsolódást, fokozva a nyugalom érzését a fesztivál nyüzsgése közepette.

Széchenyi Gimnázium udvara
FRONTIER – Encor Studio (CH)

Ez az audiovizuális installáció megkérdőjelezi a határokról és a valóság értelmezéséről alkotott elképzeléseinket. A közönség egy tükröződő vízfelületet körben oszlopokkal szegélyező fényes objektum előtt foglal helyet. A vízfelület kölcsönhatásba lép környezetével, a formák hullámokká, a fények rezgésekké alakulnak, a korábban rendezett elemek rendetlenné válnak. Párbeszéd kezdődik a rend és a rendetlenség, a valóság és annak értelmezése között.

FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

Nick Galéria
NEW DIMENSIONS – NagyMolnár

Az alkotók az üvegek és tükrök fizikai tulajdonságait kihasználva, a fénytechnikát kreatívan alkalmazva hozzák létre munkáikat. Az alkotások nem digitális művek, vizuális világukat az üvegművészet és fényművészet kreatív alkalmazásával valósítják meg. Kézzel épített objektjeik segítségével magát a fényt, mint anyagot próbálják megformázni, egyszerű geometriai mintákba, és bonyolult térhálókba rendezni.

FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

Részletek: www.fenyfesztival.hu

(x)

Hirdetés