Hirdetés

A pécsi Fidesz évindító sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a párt helyi frakcióvezetője szerint a választási program fontosabb, mint a polgármester-jelölt személye. Hoppál Péter országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hogy a jelöltről „a Fidesz alulról szerveződő közössége demokratikus módon” dönt majd.

Január 3-án délelőtt tartotta meg óévértékelő és újévindító sajtótájékoztatóját a pécsi Fidesz. A vármegyeházán megrendezett eseményen Hoppál Péter parlamenti képviselő, a párt pécsi elnöke, valamint Csizmadia Péter, a helyi Fidesz frakcióvezetője beszélt főként Pécs gazdasági helyzetéről és tavalyi fejlesztési eredményeiről. „Új nóvum” a közel háromnegyed órás tájékoztatón nem igazán hangzott el, többnyire a szokásos témákat pörgették, sokadszor.

Csak néhány példa: Hoppál Péter szerint Pécs gazdasági fejlődése azért nem éri el más hazai városok szintjét, mert Péterffy Attila polgármester „Gyurcsány Ferenc embereként politikai küldetést teljesít”, de szó esett még akkugyárakról, az előző városvezetés idején elindított, de tavaly befejezett beruházásokról (arról viszont nem, hogy azokat a jelenlegi városvezetés fejezte be, esetenként projektmódosításokkal), valamint – a legnagyobb slágertéma – a város adósságáról.

Csizmadia Péter a Pécset érintő, rövid- és hosszútávon megoldandó problémákról beszélt, némileg kampányjelleggel: a tömegközlekedés kiszámíthatatlan (de majd az lesz), a kertvárosi rendelő kihasználatlan (de majd nem lesz az), fel kell készülni a „zöld átállásra”, erősíteni kell a partneri kapcsolatot a helyi szervezetekkel és meg kell oldani a parkolási problémákat (meg lesznek oldva). Mindemellett szólt még persze – dobpergés – az adósságról is.

Hoppál és Csizmadia is arra szólították fel a pécsieket, hogy ha változást szeretnének, a júniusi önkormányzati választásokon szavazzanak a Fidesz polgármester-jelöltjére, arról viszont most sem esett szó, hogy az mégis ki lesz. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre Hoppál Péter az alábbi választ adta, miközben egyszer sem nevette el magát:

– Az, hogy ki lesz a jelölt, az nálunk máshogy történik, mi egy demokratikus közösség vagyunk, nálunk ennek rendje van, nálunk nem Gyurcsány Ferenc jelöli ki, hogy legyen Péterffy Attila a polgármester-jelölt. Nálunk úgy van, hogy alulról jövő kezdeményezésképpen a Fidesz közössége a városlakókkal konzultálva állít jelöltet. Ennek megvan a dátuma is, az országos választmányunk februárra tűzte ki a feladatot.

Hozzátette: azt még nem tudja megmondani, hogy Fidesz-párttagot, avagy nem Fidesz-párttagot jelölnek majd, hiszen nincs kristálygömbje. Megjegyezte, hogy Csizmadia Péter kiváló jelölt lenne, ahogy számos más potenciális jelölt is.

Csizmadia Péter a fentiekhez hozzátette: számára a párt választási programja fontosabb, mint a jelölt személye.

Hirdetés