24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapZöldZónaFöld napja: 300 kiló szemetet termel egy pécsi!

Föld napja: 300 kiló szemetet termel egy pécsi!

A Föld napját ünnepeljük: évről évre egyre extrémebb jelenségeket produkál az időjárás, elég csak a mostani havazásra gondolni, és a város rengeteget tesz a környezetvédelem érdekében, ám mégis döbbenetes, hogy mennyi szemetet halmozunk fel.

Az elmúlt évek zöld fejlesztései és programjai azt a célt szolgálták, hogy Pécs még inkább élhetőbb, fenntarthatóbb és környezetbarátabb legyen: megújult a hőerőmű, napelempark jött létre, beindult a fásítási program, szinte majdnem az egész városban szelektíven gyűjtik a hulladékot.

 

Hulladék
Óriási szeméttelep Kínában

A Biokom adatai szerint Pécsen 2016-ban lakosság által termelt és a begyűjtött hulladék mennyisége 45 000 tonna volt. Ez azt jelenti, hogy nagyjából a pécsiek fejenként 300 kiló szemetet termelnek. Ennek a mennyiségnek a körülbelül a felét lehet és tudják újrahasznosítani, akár biomasszaként is.

És ez a szám csak a begyűjtött hulladékra vonatkozik. Belegondolni is rossz, mekkora mennyiségű szemetet hagyhatnak illegális lerakóhelyeken, telepeken. Remekül illusztrálja ezt az esetet a pécs-vasasi szemétlerakó, amelynek ügye már évek óta húzódik.

Szép, mi?
Pécs-Vasas büszkesége, a szemétlerakó

Nem csupán a háztartásokban keletkező szemét mennyisége aggasztó, hiszen a közterekre – parkokba, buszmegállókhoz – kihelyezett gyűjtőkből egy nyár alatt átlagosan 42, télen 26 tonna szemetet szednek össze.

A városkezelő egyre több szemetest helyez ki, és egyre több munkatársat alkalmaz a tisztaság érdekében, de ennek a kulcsa leginkább a pécsiek kezében van. Egy kis tudatossággal nemcsak a várost tennénk szebbé, hanem a környezetet és a Földet is óvnánk.

[su_tab title=”Csak termeljük a mocskot”]Az Eurostat nemzetközi statisztikai intézet szerint az USA-ban nagyjából 600-800 kilogrammnyi hulladékot termelnek. A Távol-Keleten elképesztő szeméthegyek tornyosulnak és Afrikában is folyamatosan bővülnek a nagyvárosok. Ha ez a trend így marad, a 22. században érheti el a szennyezettség a maximumot. [/su_tab]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő