24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletFolytatódik az állami víziközmű-fejlesztés a Nagy Imre úton

Folytatódik az állami víziközmű-fejlesztés a Nagy Imre úton

Közleményt adott ki a pécsi önkormányzat a városban zajló nagy állami közműfejlesztésekről.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb állami víziközmű-fejlesztése zajlik a városban. A projekt mellett folyamatban van egy több mint 8 milliárd forintból megvalósuló, Pécs és térsége szennyvízelvezetésének fejlesztését, csatorna-hálózatának bővítését célzó projekt májustól az Északmegyer dűlőben, majd júliustól a Megyeri út – Nagy Imre út nyomvonalon a Magyar Állam beruházásában. Ennek keretében megvalósul Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók települések teljeskörű, valamint Kozármisleny és Pécs egyes szennyvízelvezetéssel nem rendelkező utcáinak csatornázása. Továbbá megtörténik három régi pécsi szennyvízfőgyűjtő fejlesztése, bővítése és egy kisebb hálózati szakasz rekonstrukciója, amely lehetővé teszi az agglomerációs településeken újonnan kiépített csatornahálózaton befogadott szennyvíz megfelelő elvezetését a pécsi szennyvíztisztító telepig.

Pécs önkormányzata az állam által megbízott kivitelezővel folyamatosan egyeztetve mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a fejlesztéssel érintett területen lakók és a területet használók mindennapjait. Törekszik arra, hogy az elkészült, helyreállított területeken minél hamarabb meginduljon a közlekedés.

A Pécset érintő munkák

A fejlesztés során a Megyeri út és a Nagy Imre út alatt húzódó, 1930 és 1975 között több ütemben épült főgyűjtőt bővítik, hogy megbízhatóan szállítsa a többlet szennyvizet: több mint 1,5 kilométer hosszan egy méter átmérőjű, korszerű betoncsövek kerülnek a földbe. Ezzel együtt az Északmegyer dűlő alatti, 1950-es években épült két szállítóvezetéket is fejlesztik. 850 és 1185 méter hosszan váltja új, nagyobb átmérőjű hálózat a régi vezetékeket.

Megyeri út – Nagy Imre út

A Nagy Imre út Keszüi út és az Anikó utca közötti szakaszán (I. ütem) augusztus 7-én kezdődött a munkavégzés. A Keszüi körforgalomtól az Anikó utcáig megtörtént a vezeték fektetése. Az északi oldalon, a körforgalom mellett a nyomvonal zöldterületre való kivezetése következik, illetve déli irányba, azaz a Maléter Pál út felé folytatódik a munka. A Nagy Imre útnak az említett szakasza továbbra sem lesz átjárható. A jelenlegi forgalmi-rend fenntartásán túl az alábbi változások lépnek életbe:

Nagy Imre út II. ütem – Anikó utcai csomópont lezárása

Október 9-én, hétfőtől október 17-ig az Anikó utcai csomópontban történik a munkavégzés, ezért az Anikó utca a Sarolta utcától nyugatra zsákutca lesz. A Melinda utca déli ága a Maléter Pál út felől továbbra is elérhető marad.

Nagy Imre út III. ütem – Tesco kereszteződés lezárása

Október 18-án, szerdától október 29-ig a Nagy Imre úti Tesco áruház előtti csomópontot teljes szélességében lezárják. Az áruház csak a Maléter Pál út szervizútján keresztül lesz megközelíthető, illetve ugyanezen az útvonalon lehet elhagyni az áruház parkolóját.

A Melinda utca déli szakasza a Sarolta utca – Anikó utca útvonalon lesz megközelíthető. Tehát a Nagy Imre út az Anikó utcából a Melinda utcába és fordítva, átjárható lesz.

Az ütem során a Maléter Pál út – Nagy Imre út csomópontban egyik irányból sem lehetséges a Nagy Imre út északi szakaszára a behajtás.

Nagy Imre út IV. ütem – Tesco előtti szakasz, félpályás lezárás

Október 30-án, hétfőtől november 30-áig a Nagy Imre úton, a Tesco áruház előtti szakaszon félpályás lezárás mellett folytatódik a víziközmű fektetése. Ebben az ütemben a Nagy Imre út a Keszüi úti körforgalomtól egy irányba, dél felé átjárható lesz, a teljes útzár megszűnik.

Az ütem során a Maléter Pál út Nagy Imre út csomópontban továbbra sem lehetséges egyik irányból sem a Nagy Imre út északi szakaszára a behajtás.

Pécs önkormányzata köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik az állami beruházás megvalósulását. Kérik a pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek. A teljes állami projekt megvalósítása 2024 őszéig tart.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő