Hirdetés

„Kiemelten fontos ez a projekt, ami a zöldebb, okosabb, élhetőbb Pécset célzó víziónk felé egy újabb nagy lépést jelent” – mondta a polgármester a települési mélyvonal tavaly indult fejlesztése kapcsán rendezett projektzáró sajtótájékoztatón.

Ahogy azt feltehetően sokan tudják már, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. tavaly szeptember közepén kezdte meg az úgynevezett „települési mélyvonal” fejlesztését. A több mint 754 millió forintos uniós forrásból megvalósult, több hónapon keresztül zajló projekt keretén belül a város alatt – azaz a város mélyvonalán – húzódó csapadékvízelvezető-rendszert korszerűsítették és bővítették a Veress Endre utcáig tartó mintegy 2950 méter hosszúságú szakaszon. Mint ismert, a munka során új csapadékcsatornákat építettek ki azokon a helyeken, ahol a vízelvezetés nem volt megoldott, ugyanis az említett uránvárosi terület egyik legnagyobb problémája volt, hogy

a nagy esőzések és egyre kiszámíthatatlanabb villámárvizek után az esővíz a víznyelők hiánya miatt nem folyt el megfelelően az útról.

Februárban még így állt a munka

A mélyvonali csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésével teljesen összehangolva Pécs egyik „legforgalmasabb” szennyvíz gyűjtőcsatornájának korszerűsítése is megtörtént a Veress Endre utcában: a Tettye Forrásház Zrt. kicserélte az Ybl Miklós utca – Pécsi Műjégpálya közötti rossz állapotú szennyvízvezetéket. A szolgáltató emellett az Ybl Miklós utca – Szőnyi Ottó utca közötti ivóvízvezetéket is megújította (az 1978-ban épült PVC ivóvízvezetéket is kicserélték a Veress Endre utca déli oldalán, a régi vezeték helyébe időtálló gömbgrafitos öntöttvas cső került).

A Tettye Forrásház Zrt. 159 millió forintból megvalósult víziközmű-rekonstrukciójának eredményeként összesen 300 méternyi új ivóvíz- és 670 méternyi új, biztonságosabb poliészter szennyvízvezeték került a föld alá az érintett területen.

A projektet záró július 26-ai sajtótájékoztatón Péterffy Attila polgármester és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója számolt be a fejlesztés további részleteiről (az eseményen részt vett továbbá Farkas Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezetője és a kivitelező konzorcium képviselői is). Péterffy Attila kiemelte, hogy a települési mélyvonal előző városvezetés által „megkomponált” korszerűsítése – akárcsak a Pétáv nemrég befejezett távfűtési modernizációs projektje – tökéletesen illeszkedik a karbonsemlegességet célzó „100 város misszió” Pécs által is vállalt célkitűzéseihez.

Péterffy Attila és Csúcs Zoltán

– Egy olyan, Pécs legmélyebb pontjait összekötő csapadékgyűjtő-csatornarendszer rekonstrukciójára került sor, amely vélhetően egyre fontosabb és hasznosabb szerepet fog betölteni a rendszertelen, egyre hevesebb esőzések okozta villámárvizek kezelésében, a villámárvizek okozta károk mérséklésében és abban, hogy a pécsieket az ilyen erős esőzések kevésbé akadályozzák mindennapjaikban. Ebből a szempontból tehát kiemelten fontos ez a projekt, ami a zöldebb, okosabb, élhetőbb Pécset célzó víziónk felé egy újabb nagy lépést jelent – mondta a polgármester.

Péterffy Attila megjegyezte, hogy a fejlesztésnek voltak előképei: az előző városvezetés korábban a Mártírok útja elején végzett hasonló céllal munkálatokat, ugyanakkor a polgármester hozzátette, hogy

az a projekt közel sem volt annyira összehangolt, szorosan koordinált, mint az aktuális uránvárosi korszerűsítési folyamat.

– A célunk az volt, hogy az elődeink hibájából tanulva mi már úgy nyúljunk a pécsiek által sűrűn és folyamatosan használt útvonalakhoz, hogy az ott lévő városi cégek rendszereit is ugyanabban a ritmusban, egy füst alatt újítsuk fel. Ha már ugyanis meg kell bolygatni egy városrész életét – márpedig erről van szó – akkor lehetőleg a legrövidebb ideig zavarjuk az ott élőket – fogalmazott a városvezető, majd megköszönte a helyiek türelmét.

Csúcs Zoltán ezt követően a projekt műszaki tartalmát ismertetve sorolta fel a legfontosabb fejlesztéseket a felújított és bővített uránvárosi csapadékvíz-csatorna kapcsán:

  • Az Új-Füzes ároknál (a Megyeri úti felüljáró északi lábánál) egy 50 köbméteres csapadékvíz-tároló medence és vízkivételi műtárgyat helyeztek el (az itt tárolt vízzel a jövőben a Biokom öntözheti a környék területeit).
  • A Péchy Blanka téren keresztül a Szivárvány Gyermekház előtti csatlakozó aknáig kiépítették a jégpálya keleti és északi oldalán található csatornaszakaszt.
  • Elhelyezték, és rákötötték a hálózatra a Veress Endre utcai rendelőintézet keleti oldalán található kis és nagy parkoló csapadékvíznyelőit.
  • Lefektették a Veress Endre – Ybl Miklós utca kereszteződéstől az Építők útjáig az 1-0-0 csapadékvíz főgyűjtő 166 méter hosszú gerincvezetékét.
  • Elkészült a Veress Endre utcai csapadékvíz-gerincvezeték, valamint szennyvízvezeték is.
  • A Veress Endre utcai rendelőintézet és az Ybl Miklós utca között megépítették a szennyvíz- és a csapadékvíz gerinchálózatot.
  • A Veress Endre utcában az elkészült rekonstrukciós munkálatokat követően a teljes északi oldali sáv is új aszfaltburkolatot kapott a Tüzér utcától egészen az Ybl Miklós utcáig.
Hirdetés