19 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapAbszolút NőForradalmi áttörést hozhat a szívgyógyászatban a pécsi kutató felfedezése!

Forradalmi áttörést hozhat a szívgyógyászatban a pécsi kutató felfedezése!

Komoly fordulatot jelenthet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében az a fehérje, amelynek különleges képességeit a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének, illetve a Szentágothai János Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, dr. Bock-Marquette Ildikó fedezte fel kutatócsoportjával. A fehérje remélhetőleg belátható időn belül a betegekhez is eljuthat.

Egyszerű vénás injekció formájában is képes lehet a károsodott szívszövet regenerálására az úgynevezett thymosin béta-4, amelynek szívregenerációra gyakorolt potenciális hatását és alkalmazhatóságát a PTE Általános Orvostudományi Kara és a Szentágothai János Kutatóközpontja kutatója, dr. Bock-Marquette Ildikó fedezte fel széles nemzetközi kooperáció keretében – közölte a PTE.

Dr. Bock-Marquette Ildikó

„A fehérje, amivel foglalkozunk, és amihez hasonlókat keresünk, olyan érdekes kismolekula, ami képes a szövetek regenerálására egy károsodás után, miután »visszaemlékezteti« a felnőtt szervet, szövetet annak embrionális állapotára. Mindennek ráadásul nagy előnye, hogy a kísérleteink alapján intravénás módon is kifejti a hatását, azaz reményeink szerint egy rendkívül egyszerűen használható gyógyszer készülhet belőle” – ismertette a kutató.

A csecsemőmirigy által kiválasztott thymosin béta-4 1966 óta ismert, ám szívregenerációra gyakorolt hatásaira csak az elmúlt évek során derült fény Bock-Marquette Ildikó és kutatótársai munkájának köszönhetően. A kutatót egyik professzora, idősebb Kellermayer Miklós inspirálta, aki már az 1980-as évek során felvetette, hogy a sejtek által kiválasztott kisfehérjék nagy jelentőséggel bírhatnak.

a fehérjéket széles körben használhatják a különböző terápiás eljárásokban.

Az egyetemi közlemény szerint az egyik lehetséges felhasználási módjuk a bionyomtatás, ahol stimulánsként szolgálhatnak a nyomtatott sejtek számára. A pécsi kutatócsoport helyi klinikusokkal együtt a thymosin béta-4 más szervekre gyakorolt regenerációs képességeit is vizsgálja, amelynek többek között a veleszületett, illetve szerzett betegségek, így például a poszt-Covid szindrómák kezelésében is fontos szerepe lehet.

Miközben a csapat a fehérjék további felhasználási módjait kutatja, az Egyesült Államokban már zajlanak a szívszövet-regenerációval kapcsolatos klinikai tesztek. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a fehérje alkalmazása az adott dózisban nem jár komoly mellékhatásokkal, így megnyílhat az út a további tesztek és a gyógyszerfejlesztés előtt – foglalta össze közleményében a PTE.

[su_note note_color=”#d8d8eb” text_color=”#161515″]Dr. Bock-Marquette Ildikót a közelmúltban egy rangos nemzetközi díjjal jutalmazták: 2022 októberében kutatásáért elnyerte az Abraham White Tudományos Életműdíjat, amelynek presztízsét jól mutatja, hogy a 29 eddigi díjazott között 9 Nobel-díjas is található.[/su_note]

Kiemelt képünk illusztráció!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő