23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapHírzónaÉrkezik az állami pénz a Zsolnay-negyedhez

Érkezik az állami pénz a Zsolnay-negyedhez

Akár napokon belül elutalhatja a minisztérium a többek között a kulturális negyedet és a Kodály Központot is üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nkft. (ZSÖK) részére az állami támogatás első részletét – közölte lapunkkal Nagy Csaba alpolgármester.

Már az Emberi Erőforrás Minisztériumánál, a tárcavezető asztalán, az aláírandó dokumentumok között van az a szerződés, amelynek értelmében még e hónapban, de várhatóan napokon belül pénz állhat a házhoz az örökségkezelőnél. Mint azt Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, a tárca több ütemben utal majd, most az első részlet lesz soron.

Ismert, hogy korábban, az állami költségvetés tárgyalásakor félmilliárd forintot állítottak be a pécsi kulturális rendszer legtöbb intézményegységét üzemeltető ZSÖK részére. Ezzel az állam a 2012-es kulturális események megszervezéséhez járul hozzá anyagilag is. A ZSÖK működteti a kulturális negyed minden egységét, a Kodály Központot, fenntartja az ókeresztény értékeket bemutató látogatóhelyeket, a Művészetek és Irodalom Házát, a Pécsi Galériát, a Zsolnay Mauzóleumot.

Bár pontos adat – tekintve, hogy a pécsi kulturális rendszert tavasz végére alakították át maradéktalanul – ma még nincs arról, hogy a ZSÖK mekkora költségvetéssel működik, a tervek és az előzetes számítások szerint azonban az év végéig teljes egészében realizálódó 500 millió forintos állami segítség elegendő hozzájárulás lehet az esztendő problémamentes teljesítéséhez – mondta Nagy Csaba.

Ebben az évben a ZSÖK szerint ehhez az kell, hogy a Kodály Központban 50 ezer, a Zsolnay Kulturális Negyed intézményegységeiben (például a Gyugyi-gyűjteménynél, a gyártörténeti kiállításon, a Planetáriumban vagy a mauzóleumnál) összesen 150 ezer fizetővendég forduljon meg. Az előjelek szerint az elvárások teljesülhetnek is, hiszen júniusig a negyedben 80 ezren, a hangversenyteremben 30 ezren fordultak meg, s váltottak jegyet.

Mivel komplett egészként a tavasz végétől működik együtt az összes egység, év végére derülhet ki, hogy mely területeken lesz szükség a marketingkampány erősítésére, miként lehet, s kell változtatni a jegyárakon, s hogy mely területen pontosan hány emberre lesz szükség.

Annyi azonban előre borítékolható, hogy az idei állami forrásra, vagy legalábbis annak jó részére jövőre is szüksége lesz a városnak. Miután az idei 500 millió forint egyelőre egy esztendőre szól, a városvezetésnek év végén ismét le kell ülnie a tárcával; a jövő évi támogatások mértékéről ugyanis ismét megállapodást kell kötniük.

Mivel a kulturális negyed és a Kodály Központ egyedülálló hazánkban, ráadásul régiós, országos ható- és vonzáskörük van az intézményeknek, az állam várhatóan évről évre áldoz majd a pécsi intézményrendszerre. Mindez el is várható a pécsiek szerint, hiszen a pesti kulturális intézmények, többek között a Művészetek Palotája, az Operaház vagy éppen a Nemzeti Színház is több milliárd forinttal részesül évente az ország közös kasszájából.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő