21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaGátat szab a Forrásház a vízlopásnak

Gátat szab a Forrásház a vízlopásnak

Átfogó ellenőrzésbe kezd a Tettye Forrásház Zrt., amelynek célja, hogy kiszűrjék a manipulált vízmérővel rendelkező, a becsületes fogyasztóknak kárt okozó csalókat. Ők ugyanis száz millió forintos nagyságrendben károsítják meg a céget, illetve azokat, akik tisztességesen fizetnek a szolgáltatásért.

A cég ezért a következő időszakban – a szabálytalan csapadékvíz-elvezetések mellett – kiemelten ellenőrzi majd a főmérőket.

A Tettye Forrásház vezérigazgatója szerint nem csak a cég, hanem minden tisztességes fogyasztó érdeke, hogy mielőbb sikerüljön kiszűrni a vízmérőkkel trükközőket.

– Lényegében a becsületes fogyasztók fizetik meg a trükközés árát, hiszen az úgynevezett „hálózati veszteséget”, azaz az ivóvízhálózatba juttatott víz és az otthonokban, a végpontokon mért fogyasztás különbségéből eredő negatív különbözetet a díjakba kell beépíteni. A Tettye Forrásház azonban védi tisztességes fogyasztóit, ezért szigorított vizsgálatot rendeltem el – mondja Sándor Zsolt.

A Forrásház szakértői elsőként a főmérőket (bekötési mérőket) fogják ellenőrizni, mert egyre több olyan mérőt találnak, amelyeket korábban profi módon úgy alakítottak át, hogy csak a tényleges fogyasztás 30-40%-át mérjék.

– A rendőrséget is bevontuk az akcióba, feljelentéseket is tettünk már, mert valószínűsíthetően ezeket a vízmérőket csak a korábbi szolgáltató szakemberei tudták így átalakítani, majd azután „hitelesíteni”, a plombák ugyanis érintetlenek – magyarázza Sándor Zsolt.

A szolgáltató lakossági figyelemfelkeltéssel is igyekszik gátat szabni az illegális vízvételezésnek. Augusztus végéig moratóriumot hirdetnek: azon fogyasztóknak, aki tudnak róla, vagy feltételezik, hogy vízmérőjükkel bármilyen gond lehet (túl kevés, avagy túl sok a fogyasztásuk), és azt augusztus 31-ig bejelentik, valamint önként kérik a főmérő vizsgálatát, és kiderül, hogy az órát valóban manpilulálták, csak a mérési különbözetet és a vizsgálat árát kell megfizetniük.

– Ezt a méltányosságot azonban nem tudjuk gyakorolni azokkal szemben, akik nyár végéig nem jelentkeznek és a fokozott ellenőrzés, vagy a rendes mérőcserék során szabálytalanságot észlelünk. Ekkor minden esetben megtesszük a büntetőfeljelentést – hangsúlyozza a Tettye Forrásház vezérigazgatója.

Sándor Zsolt szerint pontosan beazonosíthatóak a korábbi szolgáltató azon alkalmazottai, akik felszerelték, illetve „hitelesítették” ezeket a trükkös órákat. Velük szemben szintén büntetőfeljelentést tesz a Forrásház.

Az átalakított mérőórákkal visszaélőket, illetve azokat is, akik ezt beszerelték, komoly büntetés fenyegeti, akár 3 évi szabadságvesztéssel is sújthatóak. Az áramszolgáltatónál hasonló esetekben letöltendő fogházbüntetéseket is kiszabott a bíróság.

A Tettye Forrásház Zrt. arra is figyelmeztet, hogy a rendkívüli mérőellenőrzések kapcsán ál-ellenőrök is felbukkanhatnak, akik a szolgáltatóra hivatkozva próbálnak meg a fogyasztók bizalmába férkőzni és lakásukba bejutni. A szolgáltató arra kéri a fogyasztókat, minden esetben győződjenek meg ezen személyek kilétéről és kérjék el azonosító igazolványukat!

2011. június 15.

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő