13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaA vakokkal szúrnak ki a vandálok

A vakokkal szúrnak ki a vandálok

A pécsi Ferencesek utcája és a ferences templom között időről időre a vakok által használt jelekre, vagy azok közelébe kerülnek az autóforgalmat megakadályozni hivatott óriás kőkockák. A problémát nagy valószínűséggel éjszakai „erős emberek” okozzák.

A minap kereste meg lapunkat egyik olvasónk azzal, hogy az illetékeseknek érdemes lenne felülvizsgálniuk a városban az EKF-program során lerakott vakvezető útburkolati jeleket. Mint azt levelében írta, a vak, látássérült emberek közlekedését segítő, járdába épített jelekkel a Kórház téren, illetve a Ferencesek utcájánál, a Török fürdő környékén akadt probléma.

Szerinte némelyik jelzésnél alig fél méterre a vezetővonalak mögött akadályként óriási kockakövek állnak. Olvasónk szerint „vérmérséklet és empátia kérdése, hogyan minősítsük ezt az állapotot”.

Az ügy kapcsán megkerestük Merza Pétert, a kulturális fővárosi programhoz kapcsolódó köztérfejlesztési munkákat koordináló cég vezetőjét. A Pécsi Városfejlesztési Kft. igazgatója azt mondta, hogy az érintett területen – ahogy a város többi megújult közterületén is – rehabilitációs szakmérnök jóváhagyásával és a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesülete bevonásával valósultak meg a taktilis vezetősávok (sárga színnel, mely leginkább megkülönböztethető az adott környezetben), terv szerint.

A Ferencesek utcája szakaszán minden esetben bejárathoz, illetve csatlakozó lépcsőhöz, járdakapcsolathoz vezetnek a sávok – mondta az igazgató. A mészkő „ülőpollereket”, azaz a vitatott kockákat a Nemzeti Közlekedési Hatóság előírásai szerint helyezték ki. A szakasz vegyes forgalmi út, ezért szükséges a gyalogos és a gépjárműforgalmat elválasztani.

„Sajnálatos módon a műszaki átadás és forgalomba helyezés óta eltelt időszakban ezen elemek – annak ellenére, hogy jelentős tömeggel bírnak – a „lakosság révén” elmozdultak eredeti helyükről” – így Merza Péter. Nagy valószínűséggel éjjelente, bódult állapotban követik el ezeket az „erőpróbákat”, okozva ezzel a vakoknak és a gyengénlátóknak balesetveszélyes helyzeteket.

Szerinte ez társadalmi jellegű probléma, illetve fenntartási, üzemeltetési feladat, nem tervezési és kivitelezési hiba. Ígéretet tett rá mindenesetre, hogy az érintett köveket – akár saját kollégáik bevonásával is – áthelyezik úgy, hogy azok ne akadályozzák a közlekedést.

Bár a közterület-felügyelet vezetőjét nem sikerült elérnünk, információink szerint az egyenruhások a jövőben gondot fordítanak majd a problémás terület ellenőrzésére mind a térfigyelő kamerák segítségével, mind járőreikkel.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő