Hirdetés

Mindenki szereti szép rendben tartani a kertjét, a gyomnövények nevének még a hallatától is sokan irtóznak. Pedig nem kellene, hiszen ezek közül sok nem csak gyógynövényként szuperálhat, de a tányérunkon is jól mutat! Pécsi szakértők bevezetnek a gyomok világába. 

Az persze szinte senkinek sem újdonság, hogy növényekkel díszítik az édességeket, sőt főételeket is. A rózsa, az ibolya és sok más színes virág az ételek díszeként kezd elterjedni. Na de az, hogy már a gyomnövényeket is megegyük? Természetesen nem minden fajtájuk fogyasztható, szóval figyeljünk oda. Pécsi szakértők véleményét kértük ki arról, valóban jobb-e bizonyos gyomokat megenni, mint kiirtani.

Németh Ibolya, a Biobia Porta Pajta Szálló tulajdonosa a témával kapcsolatban elmondta, hogy ő már gyerekkora óta fogyaszt különböző növényekből készült ételeket, ezeket nagy részben az erdőben gyűjtötte a család. A mutatós virágok és gyomok nem csak szépen mutatnak az ételekben, de jó, természetes illatot és ízt is adnak annak.

Vigyázat! Ha valaki át szeretne állni az ilyen étkezésre, mindenképp sokat kell tanulnia a növényekről, hiszen ugyanúgy, ahogy a gombáknál, itt is mellé lehet nyúlni és abból nagy baj lehet.

Csalánkrém, forrás: Biobia

A virágokból és gyomokból készült ételeket Németh Ibolya „gyógyétekként” emlegeti, ezek mind nagyban hozzájárulhatnak az egészséghez. Habár ő nem gyógyhatásuk miatt kezdte őket fogyasztani, hanem egyszerűen így szokta meg, azóta igyekszik továbbadni az összegyűjtött tudását vendégei és ismerősei számára.

Gyomnövények közül Németh Ibolya a porcsint salátaként és savanyúságként ajánlja, a csalánt akár krémként, de például tojáslevesbe főzve is kedveli.

Az erdei mályva bimbója, virága, sőt termése (ez a papsajt) is ízletes és nagyon egészséges. A cickafarkat és a pitypangot csak zsenge levél formájában használja, mivel vendéglátásban nem igazán kedveltek a kesernyés ízek, melyek az idősebb növények jellemzői. Remek főzeléket a lósóskából főzhetünk; az összes felsorolt növény megtalálható minden kertben vagy egy-egy erdei séta alkalmával.

Porcsinsaláta, forrás: Zöldségturmix blog

Szintén csak pozitívumokat mondott a gyomokról az élő ételek nagykövete, a pécsi NaTuri családi vegyszermentes gazdaság és manufaktúra egyik tulajdonosa, Turi Glória. Ő maga például egyáltalán nem irtja őket a kertben, sőt cserepekben is tart mások számára csupán gaznak titulált növényeket.

Családjával leginkább turmixok formájában fogyasztják a tyúkhúr, a pitypang, a csalán és a porcsin szárát, levelét, néha virágját is, de ízletes salátákat is készítenek a tyúkhúr pozsgás leveleinek felhasználásával.

Zöld turmix, forrás: NaTuri

Turi Glória kiemelte, hogy természetesen nem tanácsos autópálya mellett, esetleg kutyafuttatón leszedett növényeket rágcsálni. Viszont a saját kertben vagy akár városok tisztább részein nyugodtan lehajolhatunk egy-egy levélért, nem vagyunk nagyobb veszélynek kitéve, mint a szupermarketekben vásárolt élelmiszerek által. A titok csak annyi, hogy jól mossuk meg a növényeket.

A hangsúly főleg a mennyiségen van, a mértékletes fogyasztás ajánlott, ahogy szinte minden másban is. Kis mértékben naponta használhatunk, ehetünk gyomnövényeket. Nem is feltétlenül kell lenyelnünk, elég ha naponta rágcsálunk néhány levelet, hiszen a kesernyés íz mellett felszabaduló gyógyhatású anyagok a májnak, az epének és a gyomornak is jót tesznek.

Rántott pitypang a falatozz.hu ajánlásával!

Sajnos Pécsett nem találtunk olyan éttermet, ahol gyo­mo­kat csem­pé­sznének a tá­nyérra a séfek. Városunkban egyelőre még csak ehető virágokkal és szárított fűszernövényekkel dolgoznak. Kár, pedig mi mindenképp kipróbálnánk!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét