A Plakátok/Posters 7×75 címet viseli a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájának új kiállítása, amelyen 75 éves grafikusművészek alkotásait tekinthetjük meg (és elmélkedhetünk rajtuk). Mi megnéztük, mindenkinek ajánljuk.

hirdetés
Uránia Mozi

A kiállítás egyik érdekessége, hogy a bemutató művészek: Árendás József, Baráth Ferenc, Felvidéki András, Gyárfás Gábor, Molnár Gyula és Pinczehelyi Sándor, Helényi Tibor 1946-ban születtek, hatan idén töltik 75. évüket (Helényi Tibor sajnos 2014-ben elhunyt).

Mindnyájan aktívan alkotnak, a pécsi tárlaton megtekinthető elgondolkodtató munkáik a plakátművészet halhatatlanságának és korszerűségének állítanak példát.

A plakát populáris műfaj: folyamatosan szem előtt van, üzen. A jó plakát figyelemfelhívó, könnyen megjegyezhető, szellemes, kevés eszközzel mond el „mindent”, hatással van ránk.

Ahogy az egyik kiállító művész, Felvidéki András is fogalmaz: „A plakát ürügy, hogy agyserkentő inspiráló vizuális élményt adjunk néhány másodperc alatt.” Ennek tanúi lehetünk a kiállításon.

Több mint 75 alkotás, sok-sok téma

Árendás Józsefet és Baráth Ferencet a színházi plakátjaikról ismerhetjük, Molnár Gyula műveit maró kriticizmus jellemzi, Helényi Tibor pedig nagy amerikai filmek – Csillagok háborúja, A nyolcadik utas: a Halál, Ben Hur – magyarországi bemutatójának plakátjait tervezte.

A szavak helyett most inkább beszéljenek a plakátok, de érdemes ellátogatni a Zsolnay-negyedbe, személyesen is látni kell az alkotásokat!

A művek nagyon aktuális, fontos témákra is reflektálnak: koronavírus-járvány, karantén, éghajlatváltozás, globális felmelegedés.

Pinczehelyi Sándor művei

Bartók.

Az Iparművészeti FŐISCOLA…

Molnár Gyula színes plakátjai:

A híres filmplakátok:

Kenyér és bor.

Fellini és Woody Allen.

A kiállítást július 18-ig nézhetjük meg a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.