Nagyárpádon, a buszfordulónál található szelektív gyűjtőszigethez ma már fel is szerelték a készüléket. A városban egyébként összesen tíz helyszínre kerülnek ki a hulladékrakókat figyelő kamerák.

Rontja a környék arculatát, hangulatát, köztisztasági veszélyeket hordoz, rengeteg plusz munkát és többletköltséget jelent – a zöldterületeken és a gyűjtőszigeteken történő illegális hulladéklerakás komoly probléma, amit meg kell fékezni Pécsen.

Ezért egymás után számolja fel a kukák környezetében és a városszéli területeken kialakuló kisebb illegális hulladéklerakatokat a Biokom NKft. Csak tavaly 3000 köbméternyi illegális hulladékot szedtek össze Pécsett, amely 10 milliónál is nagyobb pluszköltséget jelentett a városi cégnek. Viszont ennek köszönhetően nemcsak a városkép lett rendezettebb, az érintett lakók magasabb színvonalú, korszerűbb, kényelmesebb szolgáltatást kapnak.

Harc a tiltott szemétlerakás ellen

Mint korábban beszámoltunk róla, a városüzemeltetési vállalat célja az, hogy visszaszoruljon az illegális hulladéklerakás Pécsen. Ennek érdekében vadkamerákat is beszereztek, melyek beüzemelése ma kezdődött meg, és városszerte zajlik majd az elkövetkező időszakban azokon a lerakókon, ahol újra- és újratermelődik a szemét.

Képek a nagyárpádi kamera felszereléséről:

Összesen tíz helyszínre kerülnek ki a kamerák figyelemfelhívó táblákkal együtt:

  • a Nagyárpádi buszfordulónál a szelektív gyűjtőszigethez
  • a Hársfa lakóparkhoz
  • az Edison utca – Gomba utca kereszteződésébe
  • a Donátusi út – Aranyhegyi dűlő kereszteződésébe
  • a Fábián Béla utcai buszfordulóhoz
  • a Magyarürögi úton a Lajkó utcai szelektív gyűjtőszigethez
  • a Corvin utcába
  • a Pákolitz István utcába
  • a vásárcsarnok északi oldalán lévő tömbparkolóhoz
  • a Huszár utca – Mezőszél utca kereszteződésébe
A későbbiekben a hálózat tovább bővül, a Biokom ugyanis újabb öt kamera beszerzését tervezi.

Egy mobil vadkamera már eddig is segítette a társaságot az illegális szemetelés visszaszorításában, a csertetői konténer, a Magyarürögi út – Park utca kereszteződésénél lévő trafóház környéke, valamint az Angster József úton lévő szelektív gyűjtősziget is állt már ideiglenes megfigyelés alatt.

A készülékek üzemeltetését egyébként a Pécsi Közterület-felügyelet végzi, a felvételek alapján a hatósági intézkedést is ők kezdeményezhetik majd.

Működik a rendszer!
A módszer hatékonyságát bizonyítja, hogy már több esetben intézkedett a felügyelet a felvételek alapján. Csertetőn például a kihelyezett vadkamera, a Dobogó dűlőben pedig a térfigyelő kamera segítségével bukkantak az illegális szemetelőkre – erről videó és több kép is készült. Rögzítettek olyan eseteket is, hogy a társasházak kommunális tárolóiba helyeznek el nem odavaló szemetet, vagy éppen a szelektív szigetekre teszik le az építési törmeléket, lomokat vagy elektronikai hulladékokat.

Le is adhatjuk a szemetünket!

Pécsett egyre bővül a házhoz menő szelektív hulladékszállítási rendszer, ez már a városi ingatlanok 90 százalékánál elérhető. A szelektíven gyűjtött papírt, műanyagot, üveget, feleslegessé váló elektromos tárgyakat, eszközöket, lomokat, valamint a gumiabroncsokat és a veszélyes hulladékokat pedig a három városi hulladékudvar bármelyikében leadhatjuk.