10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolut FérfiAutó-motorHatalmas „svájci bicskát" kaptak a tűzoltók!

Hatalmas „svájci bicskát” kaptak a tűzoltók!

A magyar tűzoltók évtizedes tapasztalatai és ajánlásai alapján állították össze azokat a tűzoltóautókat, amikből Baranya megyébe, köztük Pécsre is került egy. Az új jármű nemcsak a hazai fejlesztése, hanem az itthoni gyártása miatt is különleges. 

A hazai terepviszonyok miatti összkerékmeghajtás, az utastérben pedig nagyobb hely és felszereltség. Többek között ezeket is ajánlották a magyar tűzoltók, akiknek javaslatai alapján készítették el legújabb járműveiket.

Hat ember, teljesen felöltözve elfér ebben a kabinban – az ülést is úgy alakították ki, hogy a tűzoltók fel tudják húzni a járműben a légzőt

– Békéscsabán tesztelték először ennek a járműnek a prototípusát és az ott szolgálatot teljesítők alapján lett finomhangolva a jármű – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A gépjárművek rendszerbe állításával tovább erősödik Magyarország tűzvédelme

Az első jármű 2014-ben gurult ki a győri Rába gyárból, majd a fővárosban szerelték fel a hazai fejlesztéseket a tűzoltóautókba.

Számítógépes rendszer segíti a vízfelvételt és leadást is – ez is magyar fejlesztés

– A gépjárműfecskendő a leggyakrabban használt tűzoltóautó a világon. Úgy kell elképzelni mint egy nagyméretű „svájci bicskát”, hiszen 6 tűzoltóval szinte bármilyen helyzetet képes megoldani, legyen szó tűzesetről vagy balesetről – tette hozzá Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Ez a jármű 16 tonnát nyom, 4000 liter vizet és számos más eszközt szállít

A most Baranya megyébe került tűzoltóautó volt az utolsó, amit átadtak. Ezzel együtt már 108 új jármű segíti a tűzoltókat. Ez azt jelenti, hogy a hazai beavatkozó állomány közel harmada újult meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő