Úri muri vagy hatalmas segítség a bébiszitter?

Hirdetés

Nyugaton virágkorát éli, Magyarországon inkább úri murinak tartják a bébiszitter fogadását, holott házasságokat menthet meg a gyermekfelügyelet. Pécsen ráadásul jó a helyzet, sok a talpraesett, nyelveket beszélő fiatal, akik vállalnak bébiszitterkedést, a szülők azonban még mindig valahogy idegenkednek a külső segítségtől – aminek azért ára van. Utánajártunk, mi a helyzet a városban.

Nyugaton fiatal, iskolázott emberek tömkelege él meg a bébiszitterkedésből, Magyarországon azonban teljesen más a helyzet. Megélni ebből aligha lehet, ennek ellenére még mindig úri muriként tartják számon a szülők a gyermekfelügyeletet. Kevesen látják be, hogy néha igenis szükség lenne a külső segítségre, amikor az alig egy-néhány éves apróságra nincs, aki vigyázzon, vagy a házaspár egyszerűen csak elmenne moziba, és a nagyszülők éppen nem elérhetőek.

Az sem ritka, hogy a bölcsis helyek egyszerűen megtelnek, mint korábban megírtuk, az egyetemvárosi, belvárosi, mecsekoldali bölcsődék már a májusi beiratkozáskor tele vannak, az uránvárosi, kertvárosi intézmények az őszi időszakra. De az általánosságban elmondható, hogy legkésőbb tavaszra minden intézmény megtelik. Így már csak az óvodába menő gyermekek helyére, vagy a következő nevelési évtől lehet új bölcsist fogadni.

Mennyi az annyi, és mit kapok cserébe? 

A legtöbb gyermekfelügyelő vagy épp pedagógusképzést végző egyetemista, vagy egyébként is állami intézményekben tevékenykedő dadus, kisgyermeknevelő vállal munkaidőn kívül is felügyeletet. Pécsen nem rossz a helyzet, bébiszittert 700 forinttól egészen 1800 forintig lehet fogadni óránként, az érintettek elmondása szerint nehezen ugyan, de „igazi kincseket” lehet találni a felügyelők között.

– A mai fiatalok több nyelven beszélnek, tájékozottak és olvasottak, így a bébiszitterek között találni igazán „értékes” felügyelőket. Nálunk a naptáram beosztása szerint dolgozik a bébiszitter, angolul beszél a gyerekkel, mesél és játszik vele. Munkám miatt is jó, hogy van, de az sem utolsó, hogy így szabadidőm is marad magamra – meséli Tóth Zoltán pécsi édesapa, majd hozzáteszi, hogy egyedül az érzelmi oldalát nehezebb kezelni, hiszen gyakran bűntudata támadhat az embernek, hogy a picire nem ő felügyel, hanem kvázi egy idegen.

Kövecses Kinga pécsi anyuka például közel négy hónapig keresett bébiszittert, mire rátalált a „tökéletesre”. Férjével mind a ketten vállalkozók, így ideális megoldást kínált a gyermekfelügyelet.

– Örülök, ha úgy adódik, hogy el tudok menni ebédelni a párommal, hivatalos ügyeket tudok intézni anélkül, hogy ott unatkozna velem a pici, de az sem utolsó szempont, hogy azokon a napokon, amikor délelőtt a gyermekem bébiszitterrel van, sokkal nagyobb türelemmel fordulok hozzá délután – így a fiatal anyuka.

Eddig nem volt felület, ahol keresni lehetett

Sajnos Pécsen eddig nem volt olyan felület, ahol megtalálhatták volna egymást a segítségre szoruló szülők és a bébicsőszök, van néhány pécsi törekvés, ami áttörést jelenthet. Egyrészt dolgozik egy csapat városunkban, akik tizenöt éves működésük óta több mint százhúsz családnak nyújtottak preventív jelleggel ingyenes, baráti segítséget.

Ők az Otthon Segítünk Alapítvány munkatársai, akik olyan családoknak segítenek, amelyekben legalább egy iskolás kor alatti gyermeket nevelnek, és átmeneti nehézséggel küzdenek. A csapat rendelkezésre áll, ha kisbaba született a családban, ezért megsokasodnak az otthoni teendők; vagy bizonytalannak, magányosnak, kimerültnek érzi magát az édesanya vagy az édesapa; de akkor is segítenek, ha több gyermeket nevel egy szülő; vagy egyszerűen csak új a család a városban és nem ismerik a lehetőségeket. Bármi legyen az indok, nem kell, hogy nyomós legyen, hiszen az Otthon Segítünk Alapítvány önkénteseinek éppen az a célja, hogy ideiglenes érzelmi támogatást és gyakorlati segítségét nyújtsanak bárkinek, aki rászorul.

Másik szuper újdonság, ami a „Munka ÉS Család – A nők munkaerő-piaci helyzetének javítása és Nő-Köz-Pont létrehozása Pécsett” című projekt keretében megvalósult Munkacsalád.hu, amelyen bárki ingyenes hirdetést adhat fel, ha gyerekfelügyeletet vállalna, vagy bébiszittert keresne, de a háztartási munkát keresők és kínálók egymásra találását is segíti a weboldal. Emellett témába vágó cikkeket, ingyenes képzéseket és programokat is nyújt az internetes felület.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét