Hirdetés

Ma szállították haza a művész nagyméretű képeit, mi is ott jártunk a Csontváry Múzeumnál.

Július 27-én, csütörtökön költöztek vissza Pécsre a 170. éve született Csontváry Kosztka Tivadar monumentális művei (a Baalbek 385×714 centiméteres) az erre a célra kialakított biztonsági ládákban. A szállítótréler jelzőőrök segítségével a délelőtt folyamán érkezett meg a helyszínre, a ládákat daruval emelték be.

Az autósoknak ma egy kicsit nehéz (lesz) a belvárosban: a munkálatokat teljes útlezárás mellett végzik, 21 óráig lezárták a Janus Pannonius utca Vörösmarty utca és JPM Csontváry Múzeum közötti szakaszát, beleértve a múzeum homlokzata előtti területet is (a terelőutakról itt írtunk).

Csontváry Kosztka Tivadar Pécsett őrzött remekművei tehát hazatértek!

És velük jön még pár olyan ikonikus festmény is, amelyeket most először lehet megcsodálni városunkban. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum közös Csontváry 170 időszaki tárlata ugyanis a budapesti három hónapos kiállítás után augusztus 7-től a pécsi Csontváry Múzeumban lesz megtekinthető.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt láthatjuk újra a híres Önarcképet és Magányos cédrust, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festményeket, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés nevet viselő alkotásokat is.

Hirdetés