24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletHetedszer érkezik a Pécsi Tanuló Város Fesztivál

Hetedszer érkezik a Pécsi Tanuló Város Fesztivál

Ezúttal is a Pécsi Napok keretében rendezik meg, immáron hetedik alkalommal a Pécsi Tanuló Város Fesztivált, amely idén három nap alatt összesen 130 programmal várja az érdeklődőket.

Megszokhattuk már az elmúlt években, hogy amikor jön a Pécsi Napok, vele együtt érkezik a Tanuló Város Fesztivál is. Az elsőt még 2017-ben rendezték meg, és akkor az UNESCO Globális Tanuló Város Díjának átvétele után Pécs vállalta, hogy minden évben megrendezi az eseményt.

Az idei tanulófesztivál kapcsán tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy valódi programdömping várható szeptember 21-23. között, hiszen összesen 67 regisztrált résztvevő – civil szervezetek, intézmények, iskolák, diákszervezetek és cégek –, a város 25 különböző pontján tartanak meg 130 eseményt. A fesztivál idei jelmondata:

A tanulás öröme és haszna.

Három fő téma köré szervezték a programokat

Okos és kreatív közösségek/Science-shop program

– Identitás, összetartozás és hagyomány

– Környezet- és egészségfejlesztés

– Rengeteg eseményben bővelkedik Pécs számár a szeptember, de kettő kiemelkedik közülük – mondta az eseményen Zag Gábor, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere. – Az egyik a Pécsi Napok, a másik pedig a Pécsi Tanuló Város Fesztivál. Fantasztikus programok lesznek ebben a pár napban, úgyhogy mindenkit arra buzdítok, hogy minél többre látogassanak el.

Mivel a Tanuló Város Fesztivál a keretrendezvénye a Pécsi Napok, Halász Kinga, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft kommunikációs munkatársa a jelentős hagyományokat emelte ki.

– Nem szabad elfelejteni, hogy a Pécsi Napok a régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja, hiszen idén 33. alkalommal rendezzük már meg – árulta el Halász. – Ez egy rendkívül befogadó és együttműködő fesztivál, amit remekül bizonyít, hogy a szervezésben a város, az egyetem, kulturális civil szervezetek dolgoznak közösen.

A Civil Közösségek Házának vezetője, Vincze Csilla magáról a tanuló fesztiválról beszélt, kiemelve azt, hogy szinte a város minden pontján jelen lesznek szeptember 21. és szeptember 23. között.

– A fő helyszínek a Széchenyi Tér, a Kossuth tér és a Civil Közösségek Háza lesz ugyan, de ezen kívül további 22 helyszínen lesznek még programok, a Pécsbányai Közösségi Háztól, a Balokányon át egészen az egyetem bölcsész karáig – mondta Vincze. – A fesztivál honlapja rendkívül informatív, hiszen időpont, helyszín, téma, vagy akár korosztály szerint is lehet keresni a programok között.

A Pécsi Tanuló Város Fesztiválon, a teljesség igénye nélkül lesznek kiállító sátrak a Széchenyi téren, ad majd egy matiné jellegű műsort a Pannon Filharmonikusok, fellép a Mecsek Táncegyüttes, de Frank Adél, a mesterséges intelligencia ihlette divatbemutatóját is megcsodálhatjuk. A gyerekcsoportok magukhoz vehetnek majd egy „útlevelet” is, amelyre legalább tíz helyszínről kell pecsétet gyűjteni, hogy értékes ajándékokat nyerhessenek.

A Pécsi Tudományegyetem részéről az fesztivál koordinátora, Dr. Németh Balázs azt emelte ki, hogy idén a digitalizáció is be fog törni az eseményre, hiszen minden kiállítóbál találkozhatunk majd digitális elemekkel. Például mindenhol lesznek QR-kódok, amelyek segítségével az adott helyszínről, programról megtudhatunk minden fontos információt.

– A fesztivál egyik fontos üzenete, hogy ez egy kortalan esemény – hangsúlyozta Németh. – Nem csak a diákoknak szól, hanem intergenerációs és interkulturális dimenziókat nyit meg.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő