Hirdetés

Meghökkentő hibrideket tár a nézők elé a Pécsi Galéria új kiállítása! Határátlépés a kézműves és az ipari technológiák, az analóg és a digitális, az ember és a számítógép tervezte világok között – mindez 15 fiatal alkotó szemszögéből. A Hybrid, a kortárs design útkeresése című kiállítás október 4-től látogatható.

A kortárs dizájn a különféle művészeti, alkotói és tudásterületek dizájn általi integrációjára törekszik, így érve el, hogy komplex és érvényes válaszok szülessenek korunk nagyon is összetett ökológiai, társadalmi és gazdasági kihívásaira. Ez az úgynevezett horizontális vagy interdiszciplináris szemlélet a névadó, Moholy-Nagy László szellemi örökségében gyökerezik. Az ő száz évvel ezelőtt megfogalmazott alkotói eszménye a teljes ember, a totális művész, aki az alkotás során szintetizálja a technológiát, a művészetet, a tudományt és a dizájnt.

A kortárs dizájn komplexitása a határterületek átlépéséből, a határok feloldásából és az interdiszciplinaritásból következik. A dizájnerek a legszokatlanabb területekről választanak anyagokat, technológiákat és sokszor multidiszciplináris szakértői teamek tagjai, ahol a legkülönfélébb tudományágak képviselőivel közösen kutatnak új válaszok és megoldások után. Horizontális ez a gondolkodásmód, mert az egyes szakterületek mellérendelő viszonyban, egyenértékűen, termékeny együttműködésben jelennek meg benne.

A kiállítás számos olyan kísérleti és konceptuális munkát mutat be, amelyben határátlépés történik a kézműves és az ipari technológiák, az analóg és a digitális, az ember és a számítógép tervezte világok között. A dizájn mára crossover műfajjá vált, a tárgyak nehezen értelmezhető vagy meghökkentő hibridek, amelyeket hiába is szeretnénk ismert kategóriákba, műfajokba, művészeti ágakba kényszeríteni. Számos esetben az alkotó személye és feladata is megkérdőjeleződik, mert helyét a természet vagy éppen a számítógép veszi át. A Pécsi Galériában látható kiállítás olyan fiatal magyar dizájnereket mutat be, akik crossover szemlélettel dolgoznak, azaz napi gyakorlatukban és munkáikban a horizontális gondolkodásmódot követik.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult tárlat a DesignPécs és a Design Hét Budapest fesztiválok hivatalos programja.

A kiállítás kurátora: Halasi Rita Mária, dizájnszakértő

A kiállítók névsora: Glaser Mária, Góg Angéla, Grünczeisz Mátyás, Honosi Rita, Kövér Dóra Rea, Mileji Claudia, Németh Dóra, Papp Anett, Paradigma Ariadné építész iroda, Pinezits Petra, Szabó Dóra, Szabó Nelli, Szirmay Zsanett, Vass Csenge, Vidó Nóri

Megtekinthető november 17-ig.

A csatolt illusztrációkon látható alkotások készítői: Glaser Mária, Mileji Claudia, Szirmay Zsanett.

(x)

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét