100 éve szabadult Pécs a szerb megszállásból

A bevonuló magyar csapat a pécsi Széchenyi téren (forrás: történelemportál.hu)

Idén augusztusban pontosan 100 éve annak, hogy Pécs és Baranya felszabadult a szerb megszállás alól. Az első világháborút követő, méltatlanul kevéssé ismert időszak Pécs történelmének egyik legsötétebb fejezete, melynek lezárultára a mostani kerek évforduló alkalmából katonai hagyományőrző felvonulással emlékeznek meg. 

Pécs és Baranya megye 33 hónapnyi szerb megszállás után 1921-ben felszabadult az elnyomás alól. A főtérre száz éve bevonuló csendőrszázad léptei nyomán vált a baranyai megyeszékhely újra magyar várossá. Erre a fontos mérföldkőre emlékeznek a helyi és az ország különböző pontjairól érkező hagyományőrzők augusztus 22-én, egy nagyszabású felvonulás keretében.

A lakosság 9 órától követheti, ahogy korhű egyenruhában és fegyverzettel katonai hagyományőrzők felelevenítik a magyar csapatok Pécsre történő bevonulását. Körülbelül százötvenen, bányászzenekarral, lovas és gyalogos népi hagyományőrzőkkel az élen, a korabeli lovasság, gyalogság, tüzérség, haditengerészet, tréncsapatok, a mai önkéntes tartalékos területvédelmi szakasszal vonulnak be a Kossuth térről az Irgalmasok utcáján haladva a Széchényi térre. 10 órától aztán itt adnak körülbelül 1-1,5 órás műsort, majd koszorúzásra is lehetőség lesz az örökmécsesnél.

– Anno a Jobbik kezdeményezésére helyezték el a szerb megszállás alóli felszabadulásra emlékeztető táblát a főtéri örökmécses alá, ekkor került vissza jobban a köztudatba ez a történelmileg fontos időszak. Most, a 100 éves jubileum alkalmából több hagyományőrző egyesület fogott össze, hogy az esemény fontosságához méltó rendezvényt szervezzen. Mivel a párt és a városvezető koalíció részéről mindenképp tartottunk volna megemlékezést, csatlakoztunk hozzájuk. Fontos számunkra, hogy a városlakókat is bevonjuk, így mindenkit várunk a bevonulásra és a műsorra – mondta el lapunknak Fürj Csaba önkormányzati képviselő, aki főként a városvezetés és a civil szervezők közötti kapcsolattartásban vett részt a rendezvény kapcsán.

Az esemény főszervezője a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalog Dandár, támogatói és partnerei pedig a Honvédelmi Minisztérium, a Baranya Megyei Önkormányzat, valamint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.


A szerb megszállásról korábban is írtunk: 

Rommá lopták Pécset a szerb megszállók

Iszonyú sötét időszak volt ez

A 99 éves magyar tragédia

A megszállásról és annak végéről akkori, 1921-es felvételek is vannak, melyek egy részét IDE kattintva megtekinthetjük.