A pécsi virológus lerántja a leplet néhány fontos koronavírus-kérdésről

Kemenesi Gábor pécsi virológus nevét az egész ország megismerte, mikor a koronavírus-járvány hazánkat is elérte. A szakember egyrészt gyakorlatilag előre megjósolta a pandémiát, emellett kollégáival folyamatosan dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak a problémára. Most Facebook-oldalán újabb tanulságos poszt látott napvilágot, mely tartalmazza a négy legsürgetőbb tudományos kérdést a betegséggel kapcsolatban.

A közösségi médiában megjelent bejegyzésében Kemenesi Gábor a következőket írja a koronavírussal kapcsolatban: 

  • Hogy a megbetegedés egy-egy esetben mitől lesz enyhe, vagy súlyos, azt világszerte számos kutatólabor vizsgálja. Feltételezhető ezzel kapcsolatban, hogy a korral és krónikus megbetegedésekkel összefüggő kockázati osztályozáson túl a kivételek, vagyis fiatal és erős szervezettel rendelkező betegek adják majd meg a választ.
  • Bizonyos gének esetében már összefüggést fedeztek fel a betegség kimenetelével kapcsolatban, de még el kell végezni számos vizsgálatot.
  • Súlyosabb fertőzésnél nagyobb mennyiségben termelődhetnek antitestek, melyek immunitáshoz is vezethetnek. Ez az antitestes immunitás.
  • A T-sejtes immunitás pedig jól jöhet a következő fertőzés abszolút túlélésében, gyors legyűrésében, sőt ez tovább is tarthat az antitestesnél.
  • Minél több embert fertőz a vírus, annál inkább várható az úgynevezett adaptációja (hozzászokása) az emberhez.
  • A vírus eredete máig sem ismert.

A teljes poszt itt olvasható:

hirdetés
Uránia Mozi