A rezsicsökkentés ára: több száz milliárdos veszteséget termelhet az MVM

A Portfolio.hu számítása alapján 400-450 milliárd forintos veszteséget termelhet a Magyar Villamos Művek (MVM)amiért a kormány továbbra is fenntartja a rezsicsökkentést – írta meg a HVG.

A mostani állapot szerint, ha tartósan maradnak a magas világpiaci gázárak, és a rezsicsökkentés is, az állami vállalat évente legalább 400-450 milliárd forintos veszteséget fog termelni. A Porfolio szerint ugyan már ez sem néz ki jól, de még kezelhető mértékű veszteségnek nevezhető. Azonban tekintettel arra, hogy egyelőre a világpiaci árak nem csökkennek, sőt, az egyre feszültebb orosz-ukrán viszony miatt akár tovább is emelkedhetnek, az adófizetők pénzéből működő MVM vesztesége ennek a duplájára is emelkedhet.

A rezsicsökkentés miatt tartósan a piaci ár alatt kell nyújtania szolgáltatását az MVM-nek, és a Portfolio szerint ez is lehetett az egyik oka a kormány tavaly év végi 350 milliárdos államháztartási kiigazításának. Majd december utolsó napján 208 milliárdos tőkeemelést hajtottak végre az MVM-nél.

A HVG cikkéből az is kiderül, hogy a jelenlegi veszteség könnyen meg is duplázódhat, ez pedig újabb közpénzek bevonását teheti majd szükségessé.