Az Ön kertje madárbarát?

A Pécsi Állatkert az alsó tagozatosoknak szóló interaktív foglalkozásain kívül, azon is nagy erőkkel dolgozik, hogy kiérdemelhesse a Madárbarát kert címet. A Let It Grow kampány keretein belül madárházakat és etetőket építenek a munkatársak egész nap, szombaton.

A Let It Grow kampány célja, hogy a résztvevők – állatkertek, botanikus kertek és múzeumok – felhívják a lakosok figyelmét a madárvilágra, és segítsenek a természet sorsának fordulásában. Ehhez a kampányhoz bárki csatlakozhat, többek között a Pécsi Állatkert is bekapcsolódott. Az állatkert ugyanis egy Natura 2000-es területen fekszik, mely az európai jelentőségű természeti területek hálózatának elnevezése. Európai jelentőségűnek tekintendők azok az élőhelyek és fajok, amelyek az Európai Unió területén ritkák, kipusztulással veszélyeztetettek, illetve jellemzőek Európa természeti képére.

allatkert2

Első lépésben, A Pécsi Állatkert nyári táborok keretein belül ültetett magokat és növényeket. Ezt a kert területén belül névtáblák jelzik. A szombati program során pedig egész nap madáretetőket építenek és bokrokat ültetnek az állatkert munkatársai, melynek végső célja, hogy az állatkert madárbarát kert legyen.

allatkert3

allatkert4

Reiger Magdolna, a Baranya Megyei Madártani Egyesület titkára elmondja, hogy a Madártani Egyesület indította el 2002-ben a Madárbarát kert programot. Ennek a lényege, hogy bárki segíthessen a madarakért – annyit kell tennünk csupán, hogy madáretetőt, illetve itatót helyezünk ki a madaraknak, vagyis egy lépést teszük afelé, hogy a mecseki madaraknak könnyebb legyen áttelelni. Már létezik Madárbarát Óvoda és Iskola elnevezés is. Pécsett elsőként a Dohánygyár szerezte meg  Madárbarát kert táblácskát, de vannak már óvodák és iskolák is bőven.

Interaktív foglalkozások az alsó tagozatos általános iskolásoknak

– A KLIK-kel és az önkormányzattal együttműködve indítottuk októberben pedagógiai programunkat, melynek célja, hogy minden pécsi és Pécs környéki alsótagozatos iskolás el tudjon jönni egy csoportos foglalkozásra a tanév során a Pécsi Állatkertbe – mondja el Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója.

állatkert, gyermekfoglalkozás, hl01

Ennek alapján az állatkert a 2016/2017-es tanév során minden pécsi általános iskola alsó tagozatosainak lehetőséget biztosít csoportos látogatásra. A foglalkozások keddi, szerdai és csütörtöki napokon zajlanak, előre egyeztetett időpontokban. Erről bővebben itt írtunk!