Beköszöntött a hideg: figyeljünk oda rászoruló embertársainkra

A tél beköszöntével a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a fedél nélkül élő emberek biztonságára: folyamatosan ellenőrzik a köztereket, a parkokat, buszmegállókat, várótermeket, intézkednek a sérültek vagy krízishelyzetben lévők orvosi, illetve szociális ellátásáról, felvilágosítást adnak a társadalmi szervezetek szolgáltatásairól. De néhány jó tanácsot nekünk is adnak!

A téli időjárás és a fagypont alatti hőmérséklet az egyedül élő idős embereket is veszélyezteti. Védelmük érdekében a rendőrség a jelzőrendszer részeként együttműködik a társszervekkel, így a mentőszolgálattal, a katasztrófavédelemmel, a polgárőrséggel, a megyei és települési önkormányzatokkal, jegyzőkkel és polgármesterekkel, valamint a társadalmi szervezetekkel – közölte a Police.

A rendőrök emellett a lakosság figyelmét is felhívták közleményükben, néhány megszívlelendő tanácsot adtak, hogyan segíthetünk a rászorulókon, nehéz helyzetben lévőkön. Íme!

  • A megváltozott időjárásra tekintettel figyeljünk jobban a környezetükben élő magányos és idős emberekre, valamint a fedél nélkül élőkre.
  • Amennyiben közterületen olyan embert látunk, aki segítségre szorul, ne menjünk el mellette, értesítsük a mentőket vagy a rendőrséget.
  • Segítsünk bajba jutott embertársainknak, hiszen ezzel életet menthetünk, illetve megelőzhetjük, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévők bűncselekmény áldozataivá váljanak.
  • Az idős, egyedül élő családtagokat, szomszédokat, ismerősöket, gyakrabban látogassuk meg, ellenőrizzük, hogy füstöl-e a házuk kéménye, van-e elég tüzelőjük, képesek-e önállóan befűteni otthonukat.
  • A magányosan élő idős vagy bármilyen okból rászoruló emberek nemcsak egészségi állapotuk miatt lehetnek veszélyben, hanem könnyen válhatnak bűncselekmény áldozataivá is. Tájékoztassuk őket, hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy otthonukba ne engedjenek be idegeneket, ha ismeretlen, gyanúsan viselkedő személyek keresik fel őket, azonnal értesítsék a rendőrséget.

Hirdetés