26 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapAbszolút NőKarády: óriási siker a pécsi művészek összefogásából született előadás

Karády: óriási siker a pécsi művészek összefogásából született előadás

Két éve fut nagy sikerrel országszerte a két pécsi művésznő összefogásából született előadás, a Karády. A magyar díva életéről szóló darab támogatás nélkül, az utolsó kellékig saját erőből jött létre, de megérte a munka, a kis társulat még Szlovákiába és Romániába is eljutott, valamint azóta új művet is színpadra vittek. A kezdetekről, a csapat megalakulásáról és persze a kulisszatitkokról is elárultak pár érdekességet.

A csapat néhány éve talált egymásra, mikor egy darabhoz kerestek gyermekszereplőket, és a korábban amatőr színészként és modellként is tevékenykedő pécsi Lukács Melinda lányait is beválogatták a készülő előadáshoz. A kicsiket felkészítő szintén pécsi színésznő-koreográfus Dévényi Ildikóval azonnal barátság alakult ki köztük – mesélik a kezdeteket.

Melinda közben egy izgalmas közös produkció létrehozásán kezdett gondolkodni, mivel nagyon szeret énekelni, egy Karády-dalestet álmodott meg. A terv végül odáig jutott, hogy kérésére Pivarnyik Anikó, aki Budapesten színdarabíróként és dramaturgként egyaránt sikeres írónő, megírta a Karády című darabot számukra. Dévényi Ildikó egy ideig nem mert belevágni, nem gondolkodott rendezésben, mivel mindig is színésznőként volt jelen a színpadon.

Aztán mégiscsak elkérte a szövegkönyvet, beleszerettek a műbe, elvállalta a rendezést.

Hamarosan a csapathoz csatlakozott asszisztensként Omódi Marianna, akit szintén régi barátság fűz Dévényi Ildikóhoz, majd az Év Ásza díjat elnyert Tóth Gábor zongoraművészt és zenetanárt kérték fel a felcsendülő Karády-dalok kísérőjének.

A művészek hangsúlyozzák, hogy az egész alkotás az utolsó kellékig saját erőből jött létre, nem állt mögöttük sem színház, sem támogatók. A színmű már két éve nagy sikerrel fut országszerte, sőt lehetőségük volt játszani külföldön, Szlovákiában és Romániában is. Jelenleg pedig tárgyalások folynak New Yorkkal és Londonnal is.

Ám a történetnek itt még koránt sincs vége! Miután az írónő, Pivarnyik Anikó látta együtt játszani a két színésznőt, a köztük lévő bensőséges színpadi viszony egyből megihlette, elkezdett dolgozni tehát a második darabon. Így született meg a Beszélj! – Domján Edit emlékére. Az eredeti elképzelés ezúttal is egy zenés előadás lett volna, végül ez nem valósulhatott meg. A mű viszont bővelkedik érdekességekben, például a párbeszédek mindig az éppen aktuális témához kapcsolódó fotóvetítéssel egészülnek ki. A darab ősbemutatója november 11-én volt Dunaújvárosban, remek kritikákat kapott.

De mint megosztották lapunkkal is, bárhol játszanak, mindenhol dicsérettel illetik munkájukat.

A titkuk „csak” annyi: szívből játszanak.

Néhány szó az előadásokról

A Karády nevet viselő színdarab a bársonyos mély hangú, titokzatos színész-énekesnő, Karády Katalin megosztó és tragikus sorsát mutatja be az öltöztetőnője, Mohácsi Ilona szemszögéből. Lukács Melinda és Dévényi Ildikó megindítóan őszintén és hitelesen tárja elénk a díva igazi életét, küzdelmeit, megaláztatását és öltöztetőnőjéhez fűződő szoros kapcsolatát. Az egyórás pódiumelőadást felejthetetlen Karády-dalok gazdagítják, a produkcióban Tóth Gábor zongoraművész közreműködik.

A csapat új előadása a Beszélj! a túl korán az égi színpadra szerződött Domján Editnek állít emléket. A mű szerint a színésznő élete legkritikusabb utolsó óráiban visszaemlékezik, közben magányát saját (benső) énjével osztja meg a „másik” Edittel, aki mindenáron élni szeretne tovább. Kettejük beszélgetése nem válaszolja meg, miért döntött Domján Edit a korai távozás mellett, de bepillantást enged érzékeny lelkületébe. Editet Lukács Melinda alakítja, belső énjét pedig Dévényi Ildikó.

[su_note note_color=”#cacfd5″ text_color=”#161515″]A következő Karády-előadás december 2-án lesz Budapesten, a Beszélj! című művet pedig november 30-án 18 órakor láthatja a közönség a baranyai Vajszlón. Mint közölték a szervezők, sajnos ahogy mindenki mást, úgy őket is érinti, hogy a vidéki művelődési házak bezárnak télre. De már folyamatban vannak a tárgyalások a tavaszi előadásokra. Illetve októberben a Pécsi Harmadik Színház is műsorra tűzte a Karády című előadást. A művet itt jövőre is minden hónapban egy alkalommal megnézhetjük.[/su_note]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő