Bezzeg Románia: betegek ápolásáért mehet börtönbe a főorvos

A balliberális médiumok által mindig bezzeg-országként emlegetett Romániában olyan közállapotok vannak, hogy egy sürgősségi osztály főorvosát azért küldik börtönbe, mert a vészhelyzetben lévő pácienseket ápolta a rendőrök által részegektől levett vérminták vizsgálata helyett – írják a Transindex.ro portálon

Adela Goleát, a Kolozs megyei sürgősségi eseteket fogadó szolgálat (UPU-SMURD) volt főorvosát a múlt héten 1 év és 6 hónap felfüggesztett, illetve 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre, és további 60 napos közmunkára ítélte a kolozsvári törvényszék, mert visszautasította az ittas vezetők vérvizsgálatára vonatkozó rendőrségi kérést.

Az ügy ezelőtt három évvel kezdődött, amikor Adela Golea főorvosi minőségében az intézmény alkalmazottait arra utasította, hogy elsősorban a vészhelyzetben lévő pácienseket lássák el, és ne foglalkozzanak a rendőrség által behozott ittas vezetők vérvizsgálatának elvégzésével. Döntésének hátterében a kolozsvári sürgősségi túlterheltsége és személyzethiány állt.

„Feladom, mert senkit sem öltem meg, törvényesen dolgoztam, segítettem a kollégáim, hogy ne legyenek orvosi műhibával vádolhatóak, és törvényszék elé kerültem” – nyilatkozta a nő az actualdecluj.ro portálnak. Kifejtette, hogyha egy orvost elhívnak egy vészhelyzetben lévő páciens mellől, hogy alkoholszintmérő vérvizsgálatot végezzenek, és a páciens meghal, az orvosi műhiba lenne. „Ott életeket mentünk” – tette hozzá.

Hirdetés