Bocsánatot kért Deutsch Tamást a gestapózásért

Nyílt levélben kért bocsánatot Deutsch Tamás, amiért nemrég a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber, Az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének egyik megjegyzését. A levélben azt is leírja Deutsch: indokolatlannak, megalapozatlannak és felelőtlennek tartja az ellene kezdeményezett kizárási javaslatot. 

hirdetés

A levél előzménye az, hogy a fideszes EP-képviselő kizárását javasolták az Európai Néppártból, amiért nemrég a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését.

Mint olvasható a Telex cikkében, az EPP harminc politikusa kezdeményezte Deutsch kizárását a politikai csoportból Manfred Weber frakcióvezetőnél és Simon Busutil frakciófőtitkárnál, a képviselők azt írták: „döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait”.

Deutsch arról tájékoztatta pénteki nyílt levelében a személye ellen kezdeményezett kizárási javaslat kapcsán a képviselőket, hogy:

A magyar sajtóban megjelent, november 25-i félreértelmezett interjúm után felmerült alaptalan vádakat – amelyek szerint én Frakcióvezető urat a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlítottam volna – a Frakcióvezető úrnak az interjút követő napon küldött levelemben azonnal tisztáztam. Úgy fogalmaztam, hogy »természetesen nem állt szándékomban Önt személyében megsérteni, és ha mégis ez történt volna, ezennel megkövetem Önt«. Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy Frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette.

Hozzátette, „egyes néppárti képviselők az interjúról szóló sajtótudósításokra hivatkozva ismételten a Fidesz Európai Néppártból való azonnali kizárását követelték, Othmar Karas képviselő úr pedig úgy fogalmazott, hogy »Deutsch vagy kérjen bocsánatot, vagy távozzon«. A bocsánatkérés megtörtént, majd ezek után Karas úr kezdeményezést indított az én frakcióból való kizárásomra”.

Mint közölte, szomorúsággal tölti el „az Európai Néppártban szokássá vált gyakorlat, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket”.

Szerinte kettős mércét alkalmaznak akkor, amikor őt mint fideszes politikust kizárással fenyegetik „egy konkrét intézkedést érintő kritikus” kijelentése miatt, míg „a Néppárton belülről érkező, a Fidesszel és annak vezetőivel szemben megfogalmazott legdurvább személyeskedő sértések és rágalmak büntetlenek maradnak” – foglalta össze a Telex.

Végül levelét azzal zárta, hogy indokolatlannak, megalapozatlannak és felelőtlennek tartja az ellene kezdeményezett kizárási javaslatot.

A nyílt levél ide kattintva olvasható el teljes terjedelmében.