Döntött a kormány: két hét karantén vár a dél-afrikai régióból érkezőkre

A koronavírus új, omicron névre keresztelt variánsa miatt beutazási korlátozást vezetett be Magyarország a dél-afrikai régióból érkezőkre, az erről szóló kormányrendelet tegnap este a Magyar Közlönyben is megjelent.

Tegnap a PécsMa is beszámolt már arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által omicron névre keresztelt új koronavírus-mutáció miatt egyre több ország rendel el beutazási korlátozásokat az érintett országokból (Botswanai Köztársaság, Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföldi Királyság, Lesothói Királyság, Mozambiki Köztársaság, Namíbiai Köztársaság, Zimbabwei Köztársaság) érkezőkre. A magyar kormány is úgy döntött, hogy aki ezen hét ország egyikéből érkezve lépne be Magyarország területére, azokra külön szabályok vonatkoznak mostantól – számolt be a Telex.

A térségből hazánkba érkező magyar állampolgárok egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, és ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, akkor kijelölt, vagy hatósági házi karanténba kerülnek. A kormányrendelet alapján, ami a Magyar Közlönyben már meg is jelent, akkor sem jár jobban egy Dél-Afrikából érkező magyar állampolgár, ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, ugyanis ebben az esetben is 14 napos házi karanténba kell vonulnia.

A külföldi állampolgárok a rendelet értelmében csak indokolt esetben léphetnek Magyarország területére. Ilyen indokolt eset, ha a belépést a rendőrség engedélyezi, vagy, ha a belépni szándékozó egy bírósági hatósági eljárás résztvevője. Erről azonban még igazolással is kell rendelkeznie az országba szándékozó külföldinek – és még ebben az esetben is 14 napos hatósági házi karanténba kell vonulnia. Ez alól ráadásul még egy negatív PCR teszt sem mentesíti.