Hadiállapotot hirdetnek Ukrajnában?

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács elnöke nem zárta ki pénteken, hogy hadiállapotot vezetnek be Ukrajnában, ha súlyosan kiéleződik a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus. – írja az MTI.

hirdetés

Petro Porosenko ukrán elnök májusban jelentette be, hogy elrendeli a hadiállapot bevezetését, ha súlyos támadás éri az ukrán fegyveres erőket. Turcsinov egy kijevi hadiüzem lőterén tett látogatásakor nyilatkozott újságíróknak. “A helyzet nagyon feszült. Orosz és szakadár csapatok összevonása zajlik közvetlenül a frontvonal mentén. Továbbá a tüzérségi csapások száma, amelyet a mi oldalunk, állásaink ellen hajtanak végre, arról tanúskodik, hogy Oroszország gyakorlatilag a minszki egyezmények megsértésére, komoly támadásra készül. Ezért a feladatunk nem pusztán visszaverni a támadásokat, hanem válaszcsapást is mérni” – hangsúlyozta az RNBO vezetője.

Szerinte igen nagy a valószínűsége annak, hogy Oroszország felrúgja a minszki megállapodást. Leszögezte: ha az orosz csapatok ismét aktívan bekapcsolódnak a szakadárok oldalán a kelet-ukrajnai harcokba, a kijevi vezetés “kénytelen lesz” hadiállapotot bevezetni és nagyszabású mozgósítással az ország teljes védelmi potenciálját bevetni. Hozzátette, hogy
Ukrajna csak magára számíthat, mivel nyugati partnerei nem hajlandóak támadófegyvereket és katonai technológiát adni.

Az új BTR-3E páncélozott csapatszállító harcjármű tesztjének bemutatása után a politikus megjegyezte, hogy a jármű kizárólag hazai gyártású alkatrészekből készült. Ukrajna külföldről csak Mercedes és Deutz márkájú motorokat vásárol katonai járműveihez, és páncélosaihoz már egyáltalán nincs szüksége orosz alkatrészekre – hangsúlyozta. Közölte, hogy a kijevi üzem jelenleg havi húsz ilyen járművet képes gyártani, de a kapacitást várhatóan havi harmincra növelik.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleményében arról számolt be pénteken, hogy az előző nap 95-ször nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán állásokra. Továbbra is súlyos a helyzet a déli frontszakaszon, Mariupol térségében, illetve Donyeck környékén. Az éjjel mindkét térségben a minszki egyezményben tiltott, nagy kaliberű aknavetőket és nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek a támadók a front ukrán oldalán lévő települések és katonai állások ellen.

A parancsnokság közleményében kiemelte, hogy a szakadárok célzottan támadnak polgári épületeket és infrastrukturális létesítményeket: Mariupol mellett a már lakatlan Sirokine falut lőtték gránátvetőkkel és nagy kaliberű golyószórókkal, Donyeck környékén pedig nagy pusztítást végző Gradokkal lőtték Avgyijivka és Opitne településeket.