A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést rendelték el a hőség miatt az ország nagy részén, többek közt Baranyában is. A napi középhőmérséklet 29 fok felett valószínű, péntek 20 óráig lesz érvényben a hőségriadó – írja mai előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A fátyolfelhők azért szűrni fogják a napsütést, de így is pokoli hőség lesz, a maximumok várhatóan 37-39 fokon tetőznek majd a térségben a Meteo Mecsek időjárási portál szerint.

Pécsen közel 40 fok lesz!

A város egyébként a már korábban kihelyezett permetkapuk után vízosztással és az utak folyamatos locsolásával veszi fel a harcot a forrósággal, hogy a pécsiek egy kicsit felfrissülhessenek.

Az OMSZ azt is megosztotta Facebook-oldalán, már szerdán megdőlt a napi melegrekord, az országos és a fővárosi is. Tegnap, az idei év eddigi legmelegebb napján országos átlagban 35 fok körül melegedett fel a levegő, de volt, ahol 37-38 fokot is mértek.

Mint írják, a 2002-es soproni 37,7 fokos rekordot két állomásnak is sikerült megdöntenie, Dombegyházán és Berettyóújfalun ugyanis 37,8 fokot mértek. A fővárosban Újpesten 36,6 fokig melegedett fel a levegő, ami fél fokkal haladta meg az eddigi, szintén 2002-es rekordot.

A java még viszont hátravan, a hőhullám legmelegebb napja ma következik.

A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt

Az extrém időben a Magyar Közút NZrt. hőkamerás felvételt készített a perzselő aszfaltról az M7-es autópályán. Jól látszik a videón, hogy mennyivel forróbb az aszfalt, mint az út menti környezet. Ott 32 fok körüli a hőmérséklet, míg a pálya lehajtóágán már közel 49 fokot mértek.

Az aszfaltozási munkáknál pedig jóval 100 fok feletti hőmérséklet a jellemző.

Ilyen időjárási körülmények között ez azt is jelenti, hogy „friss aszfaltozásnál még a szokásosnál is több időt kellett várni, hogy megfelelő hőmérsékletre hűljön vissza a burkolat” – írják lapunkhoz eljuttatott közleményükben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés

Vigyázzatok magatokra!

Legyen nálatok napszemüveg, naptej – akár negyed óra alatt csúnyán le lehet égni –, innivaló.