Permetkapuk, vízosztás, locsolás – mindent bevet a hőség ellen a város

Az elmúlt napok pokoli hősége közepette a pécsi önkormányzat is igyekszik megtenni mindent, hogy egy kis felfrissülést biztosítson a város lakóinak. A már korábban kihelyezett permetkapuk után vízosztással és az utak folyamatos locsolásával veszik fel a harcot a forrósággal.

Az országos tisztifőorvos kedd éjféltől csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el idehaza, ami persze egyáltalán nem meglepő. A 40 fokhoz közelítő napi maximumok közepette a pécsi önkormányzat ma közleményben beszámolt arról, mit tesz a város annak érdekében, hogy a pécsiek könnyebben vészelhessék át ezeket a napokat.

Ivócsap a főtéren
  • A BIOKOM NKft. már kedd éjszaka elkezdte hűteni a főbb közlekedési útvonalakat, valamint a frekventált belvárosi utcákat. Az átforrósodott aszfalt hűtésére szolgáló locsolást szerda és csütörtök éjjel is megismétlik. A lajtos kocsik az érintett utcákban este nyolc órától másnap reggel nyolc óráig járják az utakat, ez idő alatt összesen mintegy 52 ezer folyóméternyi útfelületet hűtenek vissza vízzel. A járművek a kisebb utcákban rövid ideig a megszokottnál nagyobb zajt kelthetnek, emiatt kérjük a lakosság elnézést és türelmét.
  • A Széchenyi téren a BIOKOM NKft. munkatársai palackos ásványvizet osztanak a járókelőknek. (A pécsi vasútállomáson 10 és 17 óra között szintén vízhez juthatnak a betérők a MÁV jóvoltából).
  • Nyitvatartási időben a Pécsi Állatkertben is vízhez juthatnak a látogatók.
  • A Tettye Forrásház Zrt. már múlt héten kihelyezte permetkapuit a város három pontján (Széchenyi tér, Csontváry sétány, Uránbányász tér).
  • A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a forgalmas belvárosi sétálóutcák fölé árnyékot adó napvitorlákat helyezett ki.
  • A Tüke Busz Zrt. járatain működtetik a klímaberendezéseket.
  • A városban 34 darab ivókút és további hat csobogó vizét használhatják a felfrissülésre vágyó pécsiek (ezek listáját IDE KATTINTVA lehet végigböngészni)

Fotók a hűsítő intézkedésekről: