Íme a 2021-es költségvetés

Kedd délelőtt adta át Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetéséről szóló elképzeléseket Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Egy kis csúszás volt a költségvetési terv benyújtásában, a koronavírus-járvány miatt két héttel később adták be a tervezetet – írja az Index.

Számos tényező befolyásolhatja még a jövő év tervezését, ha újra elrendelik például a kijárási korlátozást, leépítési- és csődhullám történik, tovább romlik a forint, elmaradnak gyárépítések. Bármi is szerepel a most beadott törvényjavaslatban, az még több ponton módosulhat az elfogadása után is – írja a lap.

A kormány például látványosan visszapattanó gazdasági teljesítménnyel számol jövőre, az idei visszaesés után 4,8 százalékos bővülést valószínűsítenek, az infláció 3 százalék körül alakulhat.

Jelentős tételeket szánnak ugyanakkor a járvány hatásainak tompítására, a cél a gazdaság újraindítása lesz, valamint annyi munkahely létrehozása, amennyi a járvány miatt elveszett. Megjelenik a költségvetésben az úgynevezett Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap, a pénzügyminiszter szerint 2935 milliárdos kerettel. Mint írja az Index, ez az összeg nem teljesen új tétel, az Egészségbiztosi Alapot emelik meg nagyjából 220 milliárddal, és keresztelik át.

Emelik a gazdaságvédelmi alapot, így összesen 2550 milliárd áll rendelkezésre, melynek része a Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap 120 milliárd forint szabadon felhasználható tartalékkal, valamint ebből vezetik vissza a 13. havi nyugdíjat, és a nagyberuházásokat (Liget-projekt, Paks II.) is ez által segítik.

Varga Mihály szerint az államadósság az idei 72,6 százalékról 69,9 százalékra csökken jövőre, a költségvetés GDP-arányos hiánya pedig 2,9 százalékon alakul. Továbbá 3,1 százalékos fogyasztásbővüléssel kalkulálnak, és azzal, hogy a foglalkoztatottak száma 1,6 százalékkal nő. A beruházások szintje 5,5 százalékkal, a bruttó átlagkereset 6,9 százalékkal lehet magasabb, mint idén.

A költségvetési tervet egyébként a pénzügyminiszter óvatosnak nevezte.

Mint írja az Index, több befizetést vár a kormány a cégektől és a lakosságtól is. Előbbi esetében az idei tervnél 5,6 százalékkal többre, összesen 1783 milliárd forintra nőhet a befizetésük. A lakosság részéről 3,4 százalékkal többre számítanak az idei terveknél, összesen 2997 milliárd forinttal, ez a személyi jövedelemadóból származna és a szociális hozzájárulási adóból.

A házelnök, Kövér László elmondta, az általános vita június 9-től 12-ig tart, június 11-e a képviselői módosítók határideje. Június 16. és 19. között lesz a részletes vita, június 29-én döntenek az összegző módosító javaslatokról, július 3-án pedig zárószavazásra is sor kerülhet, de legkésőbb július 6-án biztosan elfogadják a tervezetet, mely egyben a tavaszi ülésszak utolsó napja is.

További részletek ide kattintva olvashatók.

A kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Hirdetés