Íme a részletek az egyetemek új finanszírozási rendszeréről

A PTE Ifjúság úti campusának főbejárata

A következő tanévtől a teljes felsőoktatási struktúrára új finanszírozási rendszert vezetnek be, eddig az állami támogatás nagyrészt a felvett diákok számától függött, a jövőben meghatározó szempont lesz a tudományos tevékenység is. Tehát nem csak a modellváltásban érintett egyetemek élete változik meg gyökeresen – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva a Telex.

hirdetés
Uránia Mozi

A kormány tervei szerint ősztől egy háromlábú finanszírozási rendszert vezetnek be, amelyben külön támogatás vonatkozik az oktatás költségeire, az üzemeltetés, az épületek fenntartására és a kutatási tevékenység finanszírozására – írja a Telex a Magyar Nemzet cikke alapján.

Az osztrák mintán alapuló megoldás célja az, hogy a felsőoktatási intézmények versenyképesebbé váljanak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt is közölte a Magyar Nemzettel, hogy „a szereplőket az objektíven mérhető és számon kérhető minőségi és mennyiségi teljesítményelvárások meghatározásával teszik érdekeltté a hatékonyság és a minőség javításában”.

Mint írja a Telex, folyamatban van a részletszabályok kidolgozása, de az biztos, hogy kiszámíthatóbbá és stabilabbá válik az egyetemek gazdálkodása.

Pavlik Lívia miniszteri biztos továbbá azt is elmondta a Nemzetnek, a megítélt állami támogatás nemcsak az adott költségvetési évre szól: 15-20 éves keretszerződéseket köt az állam a felsőoktatási intézményekkel, melyben kijelölik a fő fejlesztési irányokat, emellett 3-5 éves ciklusokra szóló finanszírozási megállapodásokat hoznának létre, így az egyetemek hosszabb távra tervezhetnek.

A szerződésekben az állam rögzíti a megrendelést, például azt, mekkora hallgatói létszámmal, milyen szakok indítására van szükség az adott időszakban – olvasható a Telex írásában.

A PTE modellváltásáról többek között itt és itt írtunk korábban.

Hirdetés