Ítéletek születtek a 2015-ös pécsi késelés ügyében

A Pécsi Ítélőtábla ma tartott nyilvános ülésén bizonyítást rendelt el, szakértőt fog meghallgatni – előreláthatóan október 27-én – a 2015-ös pécsi késelés kapcsán.

A vádirat szerint 2015. június 26-án este négy fiatalkorú vádlott és felnőtt társuk bulizni indultak Pécsett. A belvárosban több szórakozóhelyen jártak, és az utcán is italoztak.

hirdetés

Közülük néhányan enyhén ittas állapotba kerültek. Éjfél után az egyik szórakozóhely bejáratának közelében – ahol sok fiatal tartózkodott – az elsőrendű vádlott megtámadott egy külföldi férfit, akit egy bottal ütött meg. Ezt látva az első számú sértett az ötfős társaság közelébe ment és szóvá tette az erőszakos cselekményt – áll a vádiratban.

Az első számú sértettet a vádlottak megtámadták, többször megütötték, földre került az ütésektől, ez után az elsőrendű vádlott többször meg is rúgta, csak társai közbelépésére hagyta abba a verést. Többen is láttak ezt, a földön fekvő sértettet felsegítették, sérüléseit próbálták ellátni.

Néhány perc eltelte után a vádlottak ismét a sértettre támadtak, ütötték-rúgták.

A segítségére siető második számú sértettet a másodrendű vádlott olyan erővel ütötte meg, hogy elesett és elvesztette az eszméletét. Ekkor érkezett a helyszínre a harmadik sértett és társasága. A főként orvostanhallgatókból álló társaság látva a földön fekvőket segíteni akartak, így közelebb mentek.

A vádirat szerint ekkor a földön félig fekvő első számú sértett az elsőrendű vádlott lábát fogta, aki a fogásból nem tudott szabadulni, ezért elővette zsebkését és négyszer hátba szúrta a sértettet. Erre az első számú sértett elengedte az elsőrendű vádlottat. Ezt követően viszont utóbbi hasba szúrta a harmadik számú sértettet, majd elmenekült a helyszínről.

Az első és hármas számú sértettek közvetlen életveszélyes sérüléseket szenvedtek, életüket a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. A második számú sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Pécsi Törvényszék a fiatalkorú elsőrendű vádlottat több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év 10 hónap fiatalkorúak börtönére és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szintén fiatalkorú másodrendű vádlottat 2 év, a harmadrendű vádlottat 1 év, a negyedrendű vádlottat 9 hónap, a felnőtt ötödrendű vádlottat 11 hónap börtönre ítélte garázdaság bűntette és testi sértés vétsége miatt.

A szabadságvesztés büntetéseket az elsőfokú bíróság a másodrendű, a harmadrendű, a negyedrendű és az ötödrendű vádlott esetében próbaidőre felfüggesztette, esetükben az ítélet jogerőre emelkedett.

A törvényszék ítélete ellen az ügyészség az elsőrendű vádlott terhére hosszabb tartamú
szabadságvesztés kiszabásáért, a vádlott és védője eltérő minősítésért – mivel a hármas számú sértett megszúrását az elsőrendű vádlott tagadta – és enyhítésért jelentett be fellebbezést – zárul a vádirat.

Korábban itt írtunk az ügyről.

hirdetés

Hirdetés