Ma van a Múzeumok Éjszakája

Orvosok beszélnek a lángelme munkásságának rejtelmeiről

Számos koncert, rendhagyó tárlatvezetés és filmvetítés várja a látogatókat országosan félszáz múzeumban, többek között Pécsett is. Tizedik alkalommal szervezik meg a nívós programsorozatot, a Múzeumok Éjszakáját.

hirdetés

Pécs idén kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba. Városunkban a Zsolnay-negyed és a Janus Pannonius Múzeum munkatársai kedvező díjszabással és változatos rendezvényekkel készülnek. Céljuk, hogy a megyeszékhely múzeumaiba idén a tavalyi hatezer fős látogató számot is megugorják. A múzeum valamennyi kiállítóhelye a mai napon ezért 18 és 24 óra között nyitva tart. Csokorba szedtük a pécsi helyszíneket és programokat, melyeket érdemes lesz ma látogatni.

Idén az eseményhez az áprilisban nyílt Leonardo, a reneszánsz zseni című rendhagyó kiállítás is csatlakozik. Az év kiállításaként aposztrofált tárlaton este 8 órától egészen éjfélig óránként induló tárlatvezetésen vehetünk részt. Este 10 órakor dr. Dorn Klára szemész főorvos “Leonardo más szemmel” című előadását, később dr. Solt Jenő belgyógyász főorvos anatómiai útmutatását hallgathatjuk meg.

leonardo ismét1
A Leonardo tárlaton is kedvezményesen vehetünk részt

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. által fenntartott kiállítások muzeális jellegűek, az éjszakai tárlatjárat során a Zsolnay Kulturális Negyed kiállításait és a pécsi világörökségi helyszíneit kedvezményesen fedezhetjük fel, többek között a Gyugyi-gyűjteményt, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítást, a Zsolnay Család és Gyártörténeti kiállítást, a Zsolnay Mauzóleumot és a Világörökségi helyszíneket ötszáz forintért, a Pécsi Galériát, a Bóbita Bábmúzeumot, valamint a Középkori Egyetemet kétszáz forint ellenében látogathatjuk a mai estén. Egy csomagjegyet kedvezményesen a 9 helyszínre pedig háromezer forintért vásárolhatunk.

A Zsolnay Múzeumban készíthetünk reneszánsz fejfedőket, a Reneszánsz Kőtárban lesz fegyvermustra és irodalmi félóra is, sétálhatunk a Múzsák Kertjében és a Victor Vasarely Múzeumban Sárkány József művészettörténész tárlatvezetésén vehetünk részt. Kreatív és vonzó programokkal készül továbbá a Várostörténeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, Néprajzi Múzeum és a Régészeti Múzeum is. A programok keretein belül a Jakab-hegyre vezető, fáklyás felvonuláshoz is csatlakozhatunk.

Zsolnay Negyed 2
A Negyed számos programmal készül a mai estére

Külön érdekesség, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed és a pécsi világörökség helyszínei között félóránként pécsi városnéző cabrio busz is közlekedik, melynek első járata este 8 órakor indul a Cella Septichora elől.

A MÁV-START Zrt. a mai naptól június 24-ig 50 százalékos menettérti kedvezményt ad Pécsre, a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára.

További információért és a részletes programokért látogassunk el a www.zsolnaynegyed.hu oldalra, vagy a www.pecsimuzeumok.hu internetes oldalra.